• Οικονομία

    Συνεδρίαση ΕΚΤ: Η κρίσιμη λεπτομέρεια που αναμένουν οι αγορές

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την αγορά να αναμένει την πορεία της αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

    Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και οι επενδυτές περιμένουν από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ένα δείγμα του πόσο επιθετική θα είναι η πολιτική της τράπεζας στην αύξηση των επιτοκίων, δεδομένου ότι υπάρχουν φωνές από ευρωπαίους τραπεζίτες που ζητούν  άνοδο 50 μονάδων βάσης και όχι 25, όπως έχει υποστηριχθεί από την αρχή.

    Κρίσιμες είναι και οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στήριξης της αγοράς ομολόγων, σε χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, το οποίο αποκάλυψε δημοσίευμά των Financial Times.

    Και η πορεία του ευρώ, που τους τελευταίους μήνες χάνει έδαφος από το δολάριο, αναμένεται να επηρεαστεί από τις προθέσεις της ΕΚΤ.

    Τι αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης

    Είναι ξεκάθαρο για τους περισσότερους οίκους αλλά και για τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στα επιτόκια σήμερα. Άλλωστε, η ΕΚΤ είχε ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα τερματίσει τις καθαρές αγορές ενεργητικού και στη συνέχεια θα αυξήσει τα επιτόκια.

    Πρακτικά σήμερα ανοίγει ο δρόμος για μια επερχόμενη αύξηση, η οποία θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 0 από -0,50%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση θα είναι της τάξης του 0,25%, όμως ο πληθωρισμός που καλπάζει ίσως ασκήσει περισσότερες πιέσεις στην ΕΚΤ.

    Ήδη άλλωστε υπάρχουν αρκετές φωνές ευρωπαίων τραπεζικών που επιμένουν σε μία πιο επιθετική πολιτική. Οι οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν την πορεία της αύξησης των επιτοκίων

    Οι προβλέψεις που θα δημοσιεύσει η ΕΚΤ αναμένεται είναι υποβαθμισμένες όσον αφορά την οικονομία όχι μόνο του 2022 αλλά και του 2023 και αναβαθμισμένες όσον αφορά τον πληθωρισμό.

    Σε αυτό το πλαίσιο έντονοι είναι  και οι φόβοι για ύφεση, καθώς ο συνδυασμός της απότομης αύξησης των εγχώριων τιμών με τη διακοπή προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον, αν και οι περισσότεροι αναλυτές κρίνουν ότι μέσα στο έτος δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για ύφεση.

    Η πορεία του ευρώ

    «Οποιαδήποτε άνοδος της τάξης των 50 μονάδων θα είναι θετική για το ευρώ», λένε αναλυτές, αν και διακρίνουν ότι η ΕΚΤ δεν φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τόσο επιθετικά.

    Το ευρώ έχει επηρεαστεί από την ανησυχία που διατρέχει τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα η πολιτική της Fed, η οποία έχει προειδοποιήσει για επιθετική αύξηση των επιτοκίων μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός, φαίνεται να δίνει προβάδισμα στο δολάριο.

    Οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Wanting Low, εκτιμούν ότι το ευρώ θα μπορούσε να φτάσει και στο 1,10 δολάρια, μετά από μία τέτοια απόφαση, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές Απριλίου.

    Ο στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Markets, Stephen Gallo, δίνει ένα ποσοστό 20% σε ένα «πολύ επιθετικό» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, γεγονός που θα οδηγούσε το ευρώ πάνω από αυτό το επίπεδο.

    Ωστόσο, οποιαδήποτε απογοήτευση θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω αδυναμία του ευρώ. Σύμφωνα με τη στρατηγική αναλύτρια της Rabobank FX, Jane Foley, οι άνθρωποι έχουν ξαναχτίσει θέσεις αγοράς στο κοινό νόμισμα, οι οποίες είναι ευάλωτες εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απωθήσουν τον ενθουσιασμό της αγοράς.

    «Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μία αύξηση 25 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα, αυτό δεν θα παράγει καμία υποστήριξη για το ευρώ», είπε. «Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει λίγο πιο αρνητικό δυναμικό για το EUR/USD τις επόμενες ημέρες».

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στην ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη

    Ο πολιτικός ρεαλισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ