• Οικονομία

    Σε βάθος εξαμήνου οι στόχοι για την ανάπτυξη – Πού ποντάρει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τις εκλογές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε βάθος εξαμήνου στρέφονται τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς το αργότερο στο καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν στηθεί κάλπες.

    Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να “ποντάρει” πάνω στο θετικό σενάριο για την ανάπτυξη, που με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου, θα αγγίξει το 1,8%. Υπενθυμίζεται πως το δυσμενές σενάριο που έχει ενσωματωθεί στην εισηγητική έκθεση, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα που μπορεί να στοιχίσει στα κρατικά ταμεία 1.05 δις ευρώ.

    Ο στόχος για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι ανάπτυξη να βρεθεί κοντά στο 2,5%, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το βαθμό των πληθωριστικών πιέσεων.

    Σε αυτό ποντάρουν και στα εισερχόμενα κεφάλαια από Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει μεγάλη καθίζηση της ζήτησης.

    Η δυναμική του δ’ τριμήνου

    Σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται πως είναι και η πορεία της ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το φαινόμενο του “carry over”, δηλαδή η δυναμική της οποίας ανάπτυξης να μεταφερθεί στο επόμενο έτος.

    Εκεί θα μπορούσε να αποδοθεί άλλωστε και η… πρόωρη παράταση της πληρωμής για τα νέα τέλη κυκλοφορίας έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Πρόκειται για έναν φόρο που αποφέρει στα κρατικά ταμεία σχεδόν 1,2 δις ευρώ κάθε χρόνο. Εφόσον δεν χρειαστεί να πληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, εκτιμάται ότι μέρος των χρημάτων θα πέσουν στην πραγματική οικονομία, ενόψει και των εορτών, δίνοντας μια μικρή ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Σημαντικά στοιχεία πάντως, αναμένεται να δώσει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στη νέα έκθεσή του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, αλλά και οι εκτιμήσεις του για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    “Κλειδί” οι εξαγωγές

    Σημείο κλειδί βέβαια αποτελεί το μέτωπο των εξαγωγών, που συνεχίζουν να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου, στο 10μηνο του 2022 ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ, επίπεδα ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η συγκεκριμένη επίδοση ήταν κατά 13,7% μεγαλύτερη από την προηγούμενη υψηλότερη επίδοση που σημειώθηκε το έτος 2021 στα 39,9 δις ευρώ.

    Σημαντική αύξηση στην αξία των εξαγωγών κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και συγκεκριμένα: τα βιομηχανικά κατά 1,97 δις ευρώ., δηλαδή 35,2%, τα τρόφιμα κατά 920,1 εκατ., δηλαδή 19,1%, τα χημικά κατά 319,9 εκατ., δηλαδή 6,7%, τα μηχανήματα και οχήματα κατά 883,9 εκατ., δηλαδή 28,5%, τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα κατά 643 εκατ., δηλαδή 26,7%, οι πρώτες ύλες κατά 58,5 εκατ., δηλαδή 4,1%, τα ποτά και καπνά κατά 145,1 εκατ., δηλαδή 18,8%, τα λίπη και έλαια κατά 68,0 εκατ., δηλαδή 11% και τα μη ταξινομημένα προϊόντα κατά 167,3 εκατ., δηλαδή 39,5%.

    Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

    Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την τριετία 2022-2024.

    Μάλιστα, όπως σημείωσε η Ελλάδα εξάγει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

    Μάλιστα, η χώρα μας έχει πλέον έξι κατηγορίες αγαθών, των οποίων οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν πριν την έναρξη της κρίσης χρέους υπήρχε μόνο μία.

    Μάλιστα, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες προσεγγίζουν πλέον ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Παρατείνεται η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης κατά 15 λεπτά το λίτρο για ένα τρίμηνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ