Εν αναμονή, αύριο, της συζήτηση  στο υπουργικό συμβούλιο της νέα εποπτικής αρχής για την αγορά και την προστασία του καταναλωτή, ο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σημείωσε νωρίτερα πως «η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση αφορά στην καλύτερη προστασία του καταναλωτή».

Περιλαμβάνει δε «περισσότερους ελέγχους για την προστασία της καταναλωτικής νομοθεσίας, καθώς των δικαιωμάτων του καταναλωτή», όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

1

Σχετικά με το πλαφόν στα προϊόντα ανέφερε: «Τα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς σχετίζονται κυρίως με την επαύξηση του ανταγωνισμού και με την απαγόρευση των αθέμιτων και επιθετικών εμπορικών πρακτικών. Αυτά, όσο καιρό διαρκούσε το πλαφόν έχουν αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το πλαφόν είναι ένας έκτακτος τρόπος, ο οποίος είναι μια γρήγορη λύση, αλλά όχι μια πολύ καλή.

Οι λύσεις οι οποίες έχουν όμως μόνιμο αποτέλεσμα είναι διαρθρωτικές και έχουν να κάνουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά. Το πλαφόν δεν υπάρχει σε καμία χώρα ως μόνιμη λύση».

Επίσης διαβεβαίωσε ότι «σημαντικές μειώσεις υπάρχουν και σε τρόφιμα όπως στα τυριά και το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, η μείωση της τιμής του ελαιόλαδου βρίσκεται στο 25%. Ενδεχομένως θα υπάρχει και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό όσο περνούν οι μήνες».

«Ωστόσο, θα υπάρξουν αυξήσεις σε προϊόντα καφέ και σοκολάτας κακάο εκεί που οι διεθνείς τιμές της πρώτης ύλης είναι πολύ αυξημένες παγκοσμίως. Μιλάμε για αυξήσεις της τάξεως περίπου του 10 με 12%».

Σε ό, τι αφορά στα φρούτα, σχολίασε ότι «στη λαϊκή οι καταναλωτές θα βρουν πολύ φθηνότερα κεράσια, οι τιμές των φρούτων, ωστόσο, εξαρτώνται πάρα πολύ από την εποχή και τον καιρό».

Για την εφαρμογή στο κινητό μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να προχωρούν σε καταγγελίες για τις παραπλανητικές προσφορές ανέφερε ότι «αυτή θα τεθεί σε λειτουργία από τον φθινόπωρο του 2025» και στη συνέχεια τόνισε ότι « οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισυνάπτουν φωτογραφικό ή βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο θα είναι χρονοσημασμένο και γεωντοπισμένο από την ίδια την εφαρμογή, έτσι ώστε το στοιχείο το οποίο αποστέλλουν οι καταναλωτές να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί κλιμάκιο».

Διαβάστε επίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «SAFE»: Οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτα μέτρα

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο τελευταίο αντίο για τον Χρήστο Ροκόφυλλο

Πώς να διαχειριστείς το άγχος και να κρατήσεις την ψυχραιμία σου την ώρα της εξέτασης