• Οικονομία

    Σε νέο χαμηλό έτους υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων

    • NewsRoom


    Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα ενός έτους, υποχωρώντας κατά σχεδόν 1 μονάδα βάσης στο 3,72%. H Ελλάδα σκέφτεται μία έκδοση ομολόγου τον επόμενο μήνα, που θα είναι η δεύτερη μετά την έξοδό της από τα προγράμματα βοήθειας τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρει το Reuters.

    Οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων κινούνταν κοντά στο χαμηλό επίπεδο 2,5 και πλέον ετών, με την ευρύτερη περιφέρεια της Ευρωζώνης να ενισχύεται, καθώς η πρόοδος στις εμπορικές συζητήσεις συνέχισε να στηρίζει τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο.

    Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά επιτυχείς φέτος και σε αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση η χθεσινή έκδοση ισπανικών 15ετών τίτλων ύψους 5 δισ. ευρώ, προσελκύοντας ζήτηση μεγαλύτερη από 44 δισ. ευρώ.

    Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε μετά την πώληση στο χαμηλό επίπεδο 28 μηνών του 1,126% και διατηρήθηκε στο επίπεδο αυτό σήμερα, ωθώντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών και πορτογαλικών τίτλων.

    Η ζήτηση για ομόλογα της Ευρωζώνης υποβοηθείται και από τη διαφαινόμενη πρόοδο στις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η χθεσινή ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δεν περιείχε κάποια έκπληξη.

    Η Fed «δεν βιάζεται να αποφασίσει» σχετικά με περαιτέρω μεταβολές των επιτοκίων, είπε ο Πάουελ σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, παρουσιάζοντας την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας σε σχέση με την αμερικανική οικονομία που είναι πιθανόν να επιβραδύνεται.

    Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα για λίγο σε νέα χαμηλά επίπεδα 3,5 εβδομάδων, για να αυξηθούν στη συνέχεια ελαφρά στο 2,72%, καθώς η αγορά συνέχισε να αφομοιώνει την απόφαση του οίκου Fitch να μη μεταβάλει το αξιόχρεο ΒΒΒ της χώρας.

    Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν 13 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, μετά την αξιολόγηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης και το spread τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα μειώθηκε στις 255 μονάδες βάσης που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του κέντρου της Ευρωζώνης ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 0,115%.

    Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν να υποβοηθούνται από την ανάκαμψη της δημοτικότητας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τη μείωση της στήριξης στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας (PMI). H απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 0,52%, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλό 27 μηνών του 0,505% χθες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν θα εκδώσει νέο ομόλογο τον Μάρτιο – Τι ποσό εξετάζεται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου η Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ