• Οικονομία

    Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου


    Στo 20 έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα  για πρώτη φορά την Παρασκευή, ενόψει του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών, με τη νίκη του νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται δεδομένη.

    Μέσα σ’ ένα χρόνο, το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 20% και τα στοιχήματα των traders δείχνουν ότι έρχεται  νέα υποτίμηση την επόμενη ημέρα των εκλογών.

    Ανορθόδοξη οικονομική πολιτική

    Την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, με τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο να βρίσκεται στο 44%. Τα επιτόκια στη γείτονα χώρα βρίσκονται στο 8,5% και σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η απόφαση μπορεί να διασφαλίζει στην κεντρική τράπεζα κάποια πίστωση χρόνου, καθώς περιορίζει ελαφρώς τις πιέσεις που υφίσταται το νόμισμα της χώρας

    Παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει σταθερή τη λίρα με συνεχείς παρεμβάσεις μέσα στους προηγούμενους μήνες καθώς και τις ημέρες του α’ γύρου των εκλογών, το νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αντοχές της κεντρικής τράπεζας στερεύουν με τα αποθεματικά της χώρας να έχουν εξανεμιστεί και ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να αλλάξει την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του των χαμηλών επιτοκίων, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, οι αρχές της Τουρκίας έχουν δαπανήσει περίπου 177 δις δολάρια για να σταθεροποιήσουν τη λίρα έναντι του δολαρίου, τους τελευταίους 16 μήνες.

    Σε νέα υποτίμηση ποντάρουν οι traders

    Τα στοιχήματα δείχνουν διολίσθηση στο 29 έναντι του δολαρίου το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μία υποτίμηση που αγγίζει το 36% της τωρινής της αξίας.

    Αντίστοιχα, οι τουρκικές αγορές βάλλονται από αστάθεια, με τον δείκτη Borsa Istanbul 100 να κερδίζει 9% την εβδομάδα που προηγήθηκε των εκλογών και στη συνέχεια να διαγράφει τα κέρδη του. Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, καθώς έχουν χάσει το 23% της αξίας τους.

    Με τον β’ γύρο των εκλογών να διενεργείται την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου, ο Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κράτη του Κόλπου στήριξαν οικονομικά την Τουρκία πρόσφατα προσφέροντας ανακούφιση στην Κεντρική Τράπεζα και έχει σκοπό να συναντηθεί μαζί τους μετά τις εκλογές για να τους ευχαριστήσει.

    Σε σημείωμά της η Commerzbank στις αρχές της εβδομάδας σχολίασε ότι οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι φιλότιμες αλλά δεν μπορούν «να κάνουν θαύματα» για το νόμισμά, το οποίο έχασε το 44% της αξίας του το 2021 και το 30% της αξίας του μέσα στο 2022.

    Σύμφωνα πάντως με τα διεθνή μέσα, πολλοί Τούρκοι έχουν προετοιμαστεί για μία κατάρρευση της λίρας, έχοντας ως «καταφύγιο» άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως κρυπτονομίσματα, χρυσό αλλά και αυτοκίνητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Αγωγή κατά του Ερντογάν υπέβαλε ο Κιλιτσντάρογλου



    ΣΧΟΛΙΑ