• Οικονομία

    Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Στο 7% τον Δεκέμβριο

    • NewsRoom


    Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 0,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ελαφρά υψηλότερα από την πρόβλεψη 0,4% των οικονομολόγων στη Wall Street Journal.

    Έτσι σε επίπεδο έτους ο πληθωρισμός σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 αυξήθηκε στο 7% – στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 1982 – από 6,8% τον Νοέμβριο. Η τιμή είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε σε επίπεδο έτους στο 5,5% (έναντι πρόβλεψης για 5,4%), που αποτελεί υψηλό 31 έτων.

    Πάντως, η αγορά της Wall Street δείχνει να έχει προεξοφλήσει τα αποτελέσματα, με τα futures των βασικών δεικτών να ενισχύονται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, τα οποία δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Θετικά στοιχεία στις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο – Ενθαρρυντικά μηνύματα από τη μεταποίηση

    Μητσοτάκης: Ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε στην οικονομία το 55% των πληρωμών του 2019

    Ρyramis: Συμφωνία για τη μονάδα παραγωγής της πρώην Pitsos στα Οινόφυτα



    ΣΧΟΛΙΑ