• Οικονομία

    Σε επιπλέον 8 νησιά επεκτείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο

    • Βασίλης Τσεκούρας


    Διευρύνεται η λίστα των νησιών που είναι δικαιούχοι του Μεταφορικού Ισοδύναμου, του μέτρου δηλαδή με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

    Το πιλοτικό μέτρο έχει εφαρμοστεί σε 34 νησιά από τον Ιούλιο του 2018 και με την προσθήκη οκτώ ακόμα νησιών, το Μεταφορικό Ισοδύναμο ισχύει σε 42 νησιά της χώρας, ενόψει και της νέας καλοκαιρινής σεζόν, με στόχο την επιπλέον ενίσχυση των επιχειρήσεων και των κατοίκων αυτών των περιοχών, με φόντο τις οικονομικές πληγές που έχει αφήσει η πανδημία.

    Πλέον, στη λίστα προστέθηκαν τα νησιά: Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα.

    Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, από τις 29/04/2021 επεκτείνεται στα οκτώ νησιά για τα κάτωθι επιλέξιμα υγρά καύσιμα:

    -όλοι οι τύποι αμόλυβδης βενζίνης,

    -όλοι οι τύποι πετρελαίου κίνησης,

    -όλοι οι τύποι πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον και

    -το υγραέριο κίνησης (Autogas).

    Σημειώνεται πως η διεύθυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους ενδιαφερόμενους είναι η https://metaforikoisodynamo.gr.

    Τα υπόλοιπα 34 νησιά τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική φάση του μέτρου είναι: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ίος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά.



    ΣΧΟΛΙΑ