• Οικονομία

    Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση για την ετυμηγορία της Κομισιόν: Τι θα πει για συντάξεις-εξαγγελίες Τσίπρα

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος - Τσίπρας

    Τσακαλώτος – Τσίπρας


    Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στις αγορές αναφορικά με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών- μελών της ΕΕ που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα και στην περίπτωση της Ελλάδας είναι καθοριστικής σημασίας για τα σχέδια της κυβέρνησης και «κλειδί»για την έκβαση των συζητήσεων σχετικά με τις συντάξεις και τις εξαγγελίες Τσίπρα.

    Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ αρχικά φαινόταν πως θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την μη περικοπή των συντάξεων, εδώ και μερικές μέρες έχουν κάνει βήματα πίσω,εκφράζοντας τον σκεπτικισμό τους αφού θεωρούν πως, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εάν υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, θα προκύψει μια «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019. Η κυβέρνηση, αντίθετα επιμένει ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

    Το βασικό σημείο διαφωνία έγκειται στο ότι η κυβέρνηση ανάπτυξη 2,5% στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, ενώ οι Ευρωπαίοι 2,3%. Το κυβερνητικό επιτελείο προσβλέπει σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,3% το επόμενο έτος, κάτι που θα οδηγήσει στο να μικρύνει η απόσταση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφορικά με τις συντάξεις.

    Η ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν σήμερα θα αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το τι μέλλει γεννέσθαι. Σημειώνεται πως η σημερινή ανακοίνωση αφορά και στις προβλέψεις για τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό, το χρέος και την ανεργία.

    Τέλος, υπενθυμίζεται πως όλα πρόκειται να κριθούν στο έκτακτο EWG που θα διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου και αποτελεί προοίμιο για το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» Μητρόπουλου: Τροπολογία «Δούρειος ίππος» για τα αναδρομικά καταργεί την διεκδίκησή τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Διάσωση των συντάξεων αρκεί να βρει ο Τσακαλώτος το απαραίτητο υπερπλεόνασμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ψάχνουν τη… «χρυσή τομή» οι Ευρωπαίοι για τη μη περικοπή των συντάξεων 



    ΣΧΟΛΙΑ