• Οικονομία

    Eurogroup: Στο «ταμείο» για το 1 δισ. η Ελλάδα-Ανοίγει ο δρόμος για την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

    Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, third right, arrives for a round table meeting of eurozone finance ministers at the EU LEX building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras was heading Tuesday to Brussels for an emergency meeting of eurozone leaders, where he will try to use a resounding referendum victory to eke out concessions from European creditors over a bailout for the crisis-ridden country. (AP Photo/Michel Euler)


    Τέλος στο πολύμηνο θρίλερ με την αποδέσμευση της δόσης του περίπου 1 δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος αναμένεται να δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκινά στις 9 ώρα Ελλάδας και πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

    Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

    Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις “απαραίτητες” ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

    Εάν το σημερινό Eurogroup επικυρώσει τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

    Με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα (12-14 Απριλίου). Τα 970 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δόση σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο.

    Επίσης εκτιμάται ότι μετά και από την εκταμίευση της δόσης από του ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ θα βελτιωθεί το κλίμα για την τρίτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η οποία υπολογίζεται έως τις αρχές Μαΐου, με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ, ενώ θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυνικός Τσακαλώτος: Όταν παίρνεις δάνειο για σπίτι, παίρνεις και το ρίσκο να το χάσεις!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ναι μεν, αλλά… από την Κομισιόν για τη ρύθμιση της α’ κατοικίας-Ανησυχία για την αναδιάρθρωση των NPLs



    ΣΧΟΛΙΑ