Οικονομία

«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ μέσω του Κτηματολογίου για όσους χρωστούν στην Εφορία

  • NewsRoom
φόρος


Κυνήγι μέσω του Κτηματολογίου για όσους χρωστούν στην Εφορία, εξαπολύει η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και δεν τα δηλώνουν. Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα ακίνητα που ανήκουν σε εγγυητές των οφειλετών για τους οποίους δίνεται εντολή να ληφθούν σε βάρος τους μέτρα (εγγραφή υποθήκης).

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη καταρτίσει με τη βοήθεια του Κτηματολογίου λίστα φορολογουμένων με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ που έχουν με «κρυμμένα» ακίνητα.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εισπράξεων της ΑΑΔΕ, μετά από τις πρώτες οδηγίες και εντολές στα αρμόδια τμήματα των εφοριών για το πώς πρέπει να αναζητήσουν ακίνητα οφειλετών στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου κι εν συνεχεία να εγγράψουν υποθήκες, είναι στη διάθεση των υπηρεσιών και μια πρώτη λίστα προς διερεύνηση- διασταύρωση.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα να εντοπίσουν και κατόπιν να προβούν στην μεταφορά αυτών των δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, εκπονήθηκε από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διασταύρωση, από την οποία προέκυψαν ΑΦΜ οφειλετών, σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη, που φέρουν ΚΑΕ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Από αυτούς διαχωρίστηκαν οι οφειλέτες με αρχικό ποσό βεβαίωσης που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, οφειλές οι οποίες είναι περισσότερο πιθανές να έχουν διασφαλιστεί με την εγγραφή υποθήκης ή την παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου.

Η λίστα αυτή είναι ενδεικτική και όχι εξαντλητική. Δηλαδή οι υπηρεσίες θα ερευνήσουν αυτούς τους πρώτους αλλά θα ελέγχουν παράλληλα και το Κτηματολόγιο για τον εντοπισμό άλλων τέτοιων περιπτώσεων.

Στο ίδιο έγγραφο προς τις υπηρεσίες επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, εφόσον από τα στοιχεία που τους διαβιβάζονται από την αρμόδια Δ/νση διαπιστώνεται η ύπαρξη προσωπικών, εμπραγμάτων και λοιπών ασφαλειών των βεβαιούμενων ποσών (υποθήκες, προσωπικές και λοιπές εγγυήσεις) θα πρέπει να γίνονται άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ήτοι, η σημείωση στα βιβλία υποθηκών της υποκατάστασης αυτού (μερικής ή ολικής) στα ενυπόθηκα δικαιώματα των Τραπεζών, η αποστολή ατομικής ειδοποίησης στους εγγυητές και η λήψη μέτρων και κατ’ αυτών κ.λ.π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Αυτόφωρο» για τα αδήλωτα Airbnb-Πώς εντοπίζει τους ιδιοκτήτες η ΑΑΔΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται «ραβασάκια» από την Εφορία: Ποιους βάζει στο στόχαστρο τις επόμενες 15 μέρες


ΣΧΟΛΙΑ