• Οικονομία

    Ρωσία: Συρρίκνωση 2,1% για την ρωσική οικονομία το 2022 – Ύφεση 2,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 βλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Βλαντιμίρ Πούτιν


    Συρρίκνωση 2,1% γνώρισε η  οικονομία της Ρωσίας το 2022, υποχωρώντας βίαια από την ανάπτυξη 5,6% του 2021, στον απόηχο της απόφασης της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

    Το μέγεθος της ύφεσης, πάντως, με βάση την πρώτη εκτίμηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Rosstat για το 2022, είναι σημαντικά βελτιωμένο έναντι των αρχικών προβλέψεων (αμέσως μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία), οι οποίες προέβλεπαν μέχρι και συρρίκνωση άνω του 12%.

    Στις νεότερες εκτιμήσεις τους, ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές προέβλεπαν μια ύφεση για την ρωσική οικονομία το 2022 μεταξύ 2% και 3%.

    Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα μειωθεί κατά 2,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 3,6%.

    Διαβάστε επίσης

    Μπλίνκεν: «Δεν είναι δυνατόν να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου» 

    Γερμανία: Μπέρμποκ και Φέζερ μεταβαίνουν αύριο στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

    Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται να δώσουν πολεμοφόδια στους μαχητές της Wagner, λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν



    ΣΧΟΛΙΑ