• Οικονομία

    Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια του πρώτου μνημονίου

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο πακέτο διάσωσης ύψους 5,3 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ελλάδα σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο Reuters.

    Σε μία αντίστοιχη πρόωρη αποπληρωμή θα προχωρήσει και το 2024, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών της χώρας στο Reuters.

    Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δάνεισαν πάνω από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης  χρέους, με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

    «Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα, ύστερα από 13 χρόνια που ήταν στην κατηγορία «junk».

    Πέρυσι, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 . Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συνεχίσει με παρόμοιες κινήσεις και το επόμενο έτος.

    «Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

    Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με τις λήξεις των δανείων αυτών να εκτείνονται μέχρι το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος επιτηδεύματος: «Έκπτωση» 50% στο μνημονιακό χαράτσι – Τι ισχύει σήμερα, πόσο θα πληρώνουμε

    ΑΑΔΕ-appodixi: Λουκέτο σε supermarket που έκοβε, αλλά δεν δήλωνε αποδείξεις

    Κωστής Χατζηδάκης: Mείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ