• Οικονομία

    Reuters: Γιατί η Wall Street θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο

    Wall Street


    «Είναι, ίσως, μία από πιο αβέβαιες περιόδους στη χρηματιστηριακή αγορά». Με αυτη τη φράση σχολιάζει ο Μάικλ Ο. Ρουρκ, επικεφαλής στον τομέα επενδυτικής στρατηγικής στην JonesTrading,  όλα όσα συμβαίνουν στη Wall Street, στην παρούσα ρευστή περίοδο όπου οι γεωπολιτικές, εμπορικές και οικονομικές εξελίξεις επηρεάσουν άμεσα την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Ο S&P 500 έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό την Πέμπτη με τους επενδυτές να επενδύουν με γνώμονα τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

    Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Ρουρκ «οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν στηρίζονται σε θεμελιώδη μεγέθη, αλλά σε προσδοκίες και σενάρια για την επόμενη μείωση των επιτοκίων».

    Τα πρόσφατα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, σημειώθηκαν έπειτα από τις απώλειες που είχαν καταγραφεί τον περασμένο μήνα, που συνδέθηκαν με τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων δασμών εις βάρος της Κίνας. Οι επενδυτές φοβήθηκαν πως εάν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, τότε ο κόσμος θα οδηγηθεί σε ύφεση.

    Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως στην παρούσα φάση οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων δεν είναι απαραιτήτως θετικές. Εξάλλου, όπως τονίζουν αναλυτές, προκειμένου η Fed να κάνει μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες στην οικονομία.

    Επιπρόσθετα η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει αποδυναμωθεί η κερδοφορία των εταιρειών, καθιστώντας ιδιαίτερα υψηλές τις αποτιμήσεις των μετοχών για τα σημερινά δεδομένα.

    Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στη σύνοδο του G20, που έχει δρομολογηθεί για τις 28 με 29 Ιουνίου στην Ιαπωνία. Οι επενδυτές θα επιδοκιμάσουν έστω και την παραμικρή πρόοδο. Αλλά «εάν κάτι πάει στραβά και οδηγηθούν σε τέλμα οι επαφές αυτές, τότε θα επανέλθουν στο προσκήνιο όλοι οι φόβοι για μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», σχολιάζει ο Μάικ Μαλάνεϊ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Boston Partners.



    ΣΧΟΛΙΑ