Αναφορά στην απόφαση του ελληνικού Δημοσίου να ενεργοποιήσει το δικαίωμα να ασκήσει πρόωρα τα δικαιώματα προαίρεσης (warrants) με ρήτρα ΑΕΠ, κάνει σήμερα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. 

Όπως ενημερώνει, οι επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά warrants με ρήτρα ΑΕΠ προχώρησαν στη σύσταση ομάδας πιστωτών που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα τους μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει τους τίτλους.

1

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η χώρα μας έχει ενημερώσει τους επενδυτές ότι θέλει να προχωρήσει στην επαναγορά των warrants λήξης το 2042 με τιμή άσκησης λίγο πάνω από τα 25 cents στο ευρώ.

Το πρακτορείο τονίζει ότι σε ενημερωτικό σημείωμα της 7ης Μαΐου, αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα ζητήσει διευκρινίσεις από βρετανικό δικαστήριο για τη νομική εγκυρότητα και επίσης ότι η τιμή άσκησης έχει υπολογιστεί σωστά.

Σημειώνεται ότι τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ είναι χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος τα οποία πληρώνουν συνήθως όταν η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο.

Ενδέχεται να εμφανίζουν πολύ μικρή εμπορευσιμότητα και να είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.

“Στην ομάδα των πιστωτών είναι και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές”, σημειώνει το Reuters, τονίζοντας ότι η ομάδα κατέχει ή ελέγχει πάνω από το 40% των warrants.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης αναφέρει ότι συστάθηκε για να εξετάσει “συγκεκριμένα ζητήματα” σχετικά με την επαναγορά.

“Η ομάδα έχει εκφράσει ανησυχίες, ιδιαίτερα σχετικά με τον υπολογισμό τις τιμής άσκησης για τα χρεόγραφα”, προσθέτει το πρακτορείο.

Η έκδοση των warrants από την Ελλάδα έγινε το 2012 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης-μαμούθ που έκανε η χώρα στο χρέος της.

Παρόμοια χρεόγραφα έχουν εκδοθεί επίσης από την Ουκρανία και την Αργεντινή σε πρόσφατες αναδιαρθρώσεις χρέους.

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει η ανάπτυξη φέτος να φτάσει το 2,3%, διπλάσιο από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Η ομάδα των πιστωτών έχει ορίσει την White & Case LLP ως νομικό σύμβουλο.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα έχει προσφύγει σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία διαφωνία με κατόχους «warrants».

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants ΑΕΠ»

Κλείνοντας τους λογαριασμούς του PSI – Η βόμβα των Warrants και ο Βρετανός Δικαστής

Πάνω από 777 δισ. ευρώ αξίζουν όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα – Τι δείχνει η ακτινογραφία του φετινού ΕΝΦΙΑ