• Οικονομία

    Πτώση 2,5% για το WTI αναμένοντας την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πιθανή απομάκρυνση των κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου αλλά και λόγω των ανησυχιών ότι μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα αποδυναμώσει τη ζήτηση καυσίμων.

    Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate του Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 2,37 δολάρια, ή 2,5%, στα 92,52 δολάρια το βαρέλι.

    Το Brent Οκτωβρίου υποχώρησε στα 99,34 δολάρια το βαρέλι.

    Τι κινεί την αγορά

    Η αγορά πετρελαίου παραμένει ασταθής το τελευταίο διάστημα. Από την μία υπάρχει η ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις της Δύσης με το Ιράν και την πιθανή αντίδραση του OPEC+. Aπό την άλλη ανησυχεί για το αν θα συνεχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την FED, κάτι που θα σημάνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, φέρνοντας την αγορά αντιμέτωπη με μία πιθανή μείωση της ζήτησης.

    Το Ιράν επανεξετάζει την απάντηση των ΗΠΑ στο πυρηνικό κείμενο της ΕΕ για αναβίωση του συμφώνου του 2015. Μια πιθανή συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των αποθεμάτων πετρελαίου του Ιράν στη Δύση.

    Ωστόσο κάτι τέτοιο ενδέχεται να φέρει μια απάντηση του OPEC+, με την Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί για μια πιθανή μείωση της παραγωγής.

    Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τις παρατηρήσεις  του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας Σίτι στο Τζάκσον Χόουλ.

    «Η (αγορά) ανησυχεί λίγο για το τι πρόκειται να πει αύριο ο Jerome Powell σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής του ομίλου Price Futures στο Σικάγο.

    Ο Πάουελ αναμένεται να συνοψίσει τη θέση της Fed στον αγώνα της για τον έλεγχο του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων.

    Η πτώση των αποθεμάτων αργού και προϊόντων στις ΗΠΑ βοήθησε επίσης στη στήριξη των τιμών. Τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 19 Αυγούστου στα 421,7 εκατομμύρια βαρέλια, πιο απότομα από τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 933.000 βαρελιών. Ο ανοδικός αντίκτυπος αντισταθμίστηκε από μια μείωση των αποθεμάτων βενζίνης που ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, αντανακλώντας την ασθενή ζήτηση.

    Διαβάστε επίσης

    Τρίτη μέρα κερδών για τον χρυσό λόγω υποχώρησης του δολαρίου

    1 στα 6 αμερικανικά νοικοκυριά δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα

    Richard Thaler: «Δεν βλέπω τίποτα που να μοιάζει με ύφεση στις ΗΠΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ