• Οικονομία

    Richard Thaler: «Δεν βλέπω τίποτα που να μοιάζει με ύφεση στις ΗΠΑ»

    • NewsRoom
    Ρίτσαρντ Θέιλερ


    Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Richard Thaler λέει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, αλλά είναι «απλά αστείο» να το περιγράφουμε ως ύφεση. «Δεν βλέπω τίποτα που να μοιάζει με ύφεση. Έχουμε ρεκόρ χαμηλή ανεργία, ρεκόρ υψηλές κενές θέσεις. Αυτό μοιάζει με μια ισχυρή οικονομία», είπε ο Thaler στην Julianna Tatelbaum του CNBC την Τετάρτη.

    «Η οικονομία αναπτύσσεται, απλώς αναπτύσσεται ελαφρώς λιγότερο γρήγορα από τις τιμές. Και αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε λίγο, αλλά νομίζω ότι είναι απλώς αστείο να το αποκαλούμε ύφεση», είπε. «Δεν είναι σαν οποιαδήποτε ύφεση που έχουμε δει στη μάλλον μακρά ζωή μου».

    Δύο πτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ

    Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, ή το ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Δύο διαδοχικές πτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ ανταποκρίνονται στον παραδοσιακό ορισμό της ύφεσης. Επισήμως, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών κηρύσσει ύφεση και επεκτάσεις και πιθανότατα δεν θα κρίνει την εν λόγω περίοδο για μήνες.

    Ο Thaler, ο αποδέκτης του Βραβείου Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2017, είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στα συμπεριφορικά οικονομικά — και για την εξήγηση της αποκαλούμενης πλάνης «hot hand» μαζί με την τραγουδίστρια Selena Gomez στην ταινία του 2015 «The Big Short».

    Το έργο του εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που είναι φαινομενικά παράλογες σύμφωνα με την οικονομική θεωρία και το συν-συγγραφικό του βιβλίο, «Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness», περιγράφει πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καλύτερων λύσεων δημόσιας πολιτικής. και «ωθήστε» την ανθρώπινη συμπεριφορά.

    Προοπτικές για τον πληθωρισμό

    Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,5% από έτος σε έτος τον Ιούλιο, ο Thaler είπε: «Υπήρξε αυτή η μακρά συζήτηση για το αν ο πληθωρισμός ήταν παροδικός ή όχι και η μόνιμη ομάδα φαίνεται να κερδίζει, αν και νομίζω ότι μπορεί να κηρύσσει τη νίκη. λίγο πολύ γρήγορα.» Ο πληθωρισμός είναι ο ρυθμός μεταβολής των τιμών σε αντίθεση με τις υψηλές τιμές, σημείωσε.

    «Τουλάχιστον ορισμένες από τις υψηλές τιμές που παρατηρούμε προκαλούνται άμεσα είτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού από την Κίνα. Και ελπίζουμε ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι προσωρινοί», είπε.

    «Ίσως σε ένα χρόνο από τώρα θα εξακολουθούν να υπάρχουν μάχες στην Ουκρανία και θα υπάρχει ακόμα ο Covid στην Κίνα, αλλά ελπίζουμε ότι δεν ισχύει αυτό, και εάν ένα ή και τα δύο από αυτά τα προβλήματα μετριαστούν, θα μπορούσα να δω κάποιες τιμές να πέφτουν. ”

    «Η προσφορά και η ζήτηση λένε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν»

    Ο Thaler αναφέρθηκε επίσης στους μισθούς των ΗΠΑ, οι οποίοι έμειναν στάσιμοι έναντι της παραγωγικότητας από τη δεκαετία του 1970, αλλά κατέγραψαν απότομες αυξήσεις στα δύο πιο πρόσφατα τρίμηνα εν μέσω μιας σφιχτής αγοράς εργασίας, τρομάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για το ενδεχόμενο μιας σπείρας μισθών-τιμών. «Αν ήμουν επικεφαλής ενός συνδικάτου, σίγουρα θα ζητούσα μια μεγάλη αύξηση τον επόμενο χρόνο για να αποζημιώσω τους εργαζομένους μου για τις υψηλότερες τιμές που αντιμετωπίζουν», είπε ο Thaler.

    «Θα έλεγα ότι αν συμβεί αυτό μια φορά, προσωπικά θα το επικροτούσα, γιατί οι άνθρωποι που παίρνουν μισθούς, αυτό που λέμε μισθούς, είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω από το 1% όσον αφορά τα χρήματα που βγάζουν. ,” συνέχισε. «Σίγουρα όπου κι αν πάω βλέπεις σημάδια έλλειψης εργατικού δυναμικού και η προσφορά και η ζήτηση λένε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν. Δεν μπορώ να πάω σε ένα εστιατόριο στις Η.Π.Α. που δεν έχει την ένδειξη «ζητείται βοήθεια» στην πόρτα. Έτσι οι μισθοί θα αυξηθούν και νομίζω ότι αυτό είναι καλό».

     

    Διαβάστε επίσης

    Ελ Εριάν: «Η Fed δεν έχει περιθώρια αφότου “την πήρε ο ύπνος στο τιμόνι”»

    Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ επιβάτες αεροπλάνου με αδήλωτα χρήματα χιλιάδων ευρώ

    Παράταση 50 ημερών στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ