• Οικονομία

    1 στα 6 αμερικανικά νοικοκυριά δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα

    • NewsRoom


    Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται και στις ΗΠΑ, και περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, μεταδίδει το Bloomberg. Πάνω από 20 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά χρωστούν στις εταιρείες κοινής ωφελείας, δηλαδή περίπου 1 στα 6 σπίτια, οφείλοντας ποσό που έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

    Παράλληλα, ενώ περισσότεροι άνθρωποι χρωστούν περισσότερα χρήματα, οι εταιρείες γίνονται πιο επιθετικές απέναντί τους. Πολλές πολιτείες είχαν επιβάλει μορατόριουμ στις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αυτές οι πολιτικές υποχώρησαν ακριβώς τη στιγμή που τα πληθωριστικά ρεκόρ έκαναν την ενέργεια – και σχεδόν τα πάντα – πολύ πιο ακριβή. Κι έτσι οδηγούμαστε σ’ ένα επερχόμενο «τσουνάμι διακοπών ρεύματος», εκτιμούν πολλοί.

    Όλο και περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

    Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης. Κι αυτό γιατί οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται με το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί και αναμένεται να παραμείνει υψηλά τουλάχιστον για ακόμη έναν χρόνο.

    Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο – και ακόμη «πιο ραγδαία» στην Ευρώπη

    Εν τω μεταξύ, η πιο έντονη ζέστη λόγω κλιματικής αλλαγής έχει αυξήσει τη χρήση κλιματιστικών, συνεπώς και την κατανάλωση ρεύματος.

    Στις πολύ ζεστές περιοχές, μάλιστα, συνεχίζει το Bloomberg, η δροσιά δεν είναι επιθυμητή μόνο για άνεση – αν μείνεις χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια ενός αποπνικτικού κύματος καύσωνα μπορεί και να πεθάνεις. Ενώ 41 πολιτείες έχουν προβλέψει κάποιο είδος προστασίας από τις χειμερινές διακοπές ρεύματος, μόνο 19 έχουν υιοθετήσει αντίστοιχη πολιτική για τους καλοκαιρινούς μήνες με τις αφόρητες ζέστες. Η Νέα Ορλεάνη πρόσφατα ζήτησε από την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας να μην προχωρά σε διακοπές ρεύματος, διότι ανέβαιναν οι θερμοκρασίες. Αυτό θα εντείνεται όσο θα εντείνεται και η παγκόσμια κλιματική κρίση.

    Η θνησιμότητα που οφείλεται στους καύσωνες αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Κλιματική κρίση γαρ. Ο κλιματισμός δεν είναι πολυτέλεια

    Η κρατική βοήθεια βοηθά στην αποφυγή διακοπών.

    Το Κογκρέσο ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, πέρα από τα 4 δισ. δολάρια που έχουν ήδη διατεθεί. Πολλές πολιτείες διαθέτουν επίσης προγράμματα βοήθειας και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας είναι γενικά πρόθυμες να συνεργαστούν με πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι περισσότερες θα δεχτούν να μην κόψουν το ρεύμα σε ευάλωτα άτομα που έχουν κάνει αίτηση για βοήθεια ή έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

    Διαβάστε επίσης

    Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ επιβάτες αεροπλάνου με αδήλωτα χρήματα χιλιάδων ευρώ

    Παράταση 50 ημερών στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το 2022

    Τζορτζ (Fed): «Ασαφές αν ο πληθωρισμός επιβραδύνει»



    ΣΧΟΛΙΑ