• Οικονομία

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι αλλαγές που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης για επιχειρήσεις με έως 20 εργαζομένους

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Την κατάργηση της ανάρτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μιας σειράς εντύπων για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν ταχύτερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν τη γραφειοκρατία για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων δεν διαθέτει καν τμήμα λογιστηρίου.

    Με αυτόν τον τρόπο θα παρακαμφθεί η υποχρέωσή τους να δηλώνουν αυθημερόν τις όποιες εργασιακές μεταβολές στην ΕΡΓΑΝΗ και δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου.

    Μεταξύ των εντύπων που θα καταργηθούν περιλαμβάνεται και αυτό της προαναγγελίας των υπερωριών.

    Στόχος είναι η αποφυγή της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα «Εργάνη».

    «Εμείς θα δώσουμε στον εργοδότη τα ακόλουθα κίνητρα, η επιχείρηση που θα επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, χωρίς να είναι υποχρεωμένη (δεν έχει φτάσει δηλαδή το χρονοδιάγραμμα της για την εφαρμογή) θα αφαιρείται η υποχρέωση, μιας σειράς ενεργειών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, όπως είναι η προαναγγελία των υπερωριών, η δήλωση αλλαγής ωραρίου, κ.λπ, όλα αυτά δεν θα έχει υποχρέωση να τα κάνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, γιατί εμείς θα παρακολουθούμε τα στοιχεία αυτά από την κάρτα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

    Όπως έχει υπογραμμίσει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως εργαλείο μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα από ό,τι η προαναγγελία των υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς η καταγραφή γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

    Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα αποτυπώνεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, «άρα, θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους» και δεν θα χρειάζονται διορθώσεις εκ των υστέρων, σε περίπτωση τροποποίησης του προγράμματος εργασίας.

    Ο εργοδότης σήμερα δηλώνει ανά εργαζόμενο:

    α. Σταθερό Εβδομαδιαίο Ωράριο Απασχόλησης

    Για τους εργαζόμενους με Σταθερό Εβδομαδιαίο Ωράριο Απασχόλησης υποβάλλονται στοιχεία που θα περιέχουν για όλες τις ημέρες της εβδομάδας τα εξής:

    i) Βασικά στοιχεία Εργοδότη: Εργοδότης, Παράρτημα

    ii) Ημερομηνίες Εφαρμογής Ωραρίου [Από – Έως (Προαιρετικό)]. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του πεδίου «Έως» το δηλωθέν ωράριο ισχύει στο διηνεκές.

    iii) Στοιχεία εργαζομένου/ων

    – Προσωπικά Στοιχεία: Α.Φ.Μ., Επώνυμο, Όνομα

    – Ανάλυση Απασχόλησης Ημέρας, όπως περιγράφεται στη σχετική ενότητα της με Αριθμ. 49758/2022 απόφασης.

    β. Μεταβαλλόμενο/Τροποποιούμενο ανά ημέρα Ωράριο Απασχόλησης

    Η δήλωση υποβάλλεται για εργαζόμενους με μεταβαλλόμενο/τροποποιούμενο ανά ημέρα Ωράριο Απασχόλησης, καθώς και για όλους τους εργαζόμενους σε περίπτωση αλλαγής της οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας τους. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

    Για τους εργαζόμενους με Μεταβαλλόμενο/Τροποποιούμενο ανά ημέρα Ωράριο Απασχόλησης υποβάλλονται στοιχεία που θα περιέχουν για όλες τις ημερομηνίες αναφοράς τα εξής:

    i) Βασικά στοιχεία Εργοδότη: Εργοδότης, Παράρτημα

    ii) Στοιχεία εργαζομένου/ων

    – Προσωπικά Στοιχεία: Α.Φ.Μ., Επώνυμο, Όνομα

    – Ημερομηνία εφαρμογής (Από – Έως)

    – Ανάλυση Απασχόλησης Ημέρας, όπως περιγράφεται στη σχετική ενότητα της με Αριθμ. 49758/2022 απόφασης.

    γ. Ανάλυση Απασχόλησης Ημέρας.

    Στόχος είναι η εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.

    Σημειώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση όπως και η βιομηχανία ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων.

    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Απαγορεύονται εξωτερικές εργασίες και delivery 12:00-17:00 – Τα πρόστιμα θα είναι υψηλά

    Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις έως 31 Αυγούστου

    Εφορία: Τι αλλάζει για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώνεται στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ