• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πρέπει να διασφαλίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

    • Bloomberg
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

    Χωρίς να διευκρινίσει ποιο είναι το επίπεδο αυτό, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και άλλο, έπειτα από την ενίσχυση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

    «Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν τον έχουμε φτάσει ακόμα», είπε η Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα Delfi Bizness της Λετονίας, αναφέρει το Bloomberg.

    Slower Growth, Stronger Inflation
    Πιο αργή ανάπτυξη, ισχυρότερος πληθωρισμός

    O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ του 10,7% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρότι η οικονομική ανάπτυξη αποδυναμώθηκε και πολλοί προβλέπουν ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι εάν δεν παρέμβει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αποκαλώντας τις σταθερές τιμές «τη βάση για μια ομαλά λειτουργούσα οικονομία στην οποία όλοι ωφελούνται».

    «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», τόνισε.

    «Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός  σε αυτό το υψηλό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν επίσης να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και αυτό είναι επικίνδυνο».

    Καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ανεβάζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και βλάπτουν τις επιχειρήσεις που έχουν δανεισμό, η Λαγκάρντ είπε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από την κρίση του 2008. Ακόμα κι έτσι, «δεν πρέπει να επιτρέπεται ο εφησυχασμός», επισήμανε.

    Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης του κόστους ζωής, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική βοήθεια είναι προσωρινή και στοχεύει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, τόνισε η Λαγκάρντ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λαγκάρντ: Προειδοποιεί για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας

    Περιορίστηκε το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ