• Οικονομία

    Προαναγγελία αναστολών για τον Φεβρουάριο – Μπαράζ ελέγχων από το ΣΕΠΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πληρωμές σήμερα για 37.240 εργαζόμενους

    Κωστής Χατζηδάκης


    Αδειάζει η κλεψύδρα για εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες που καλούνται μέχρι σήμερα να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ποιους εργαζόμενους θα θέσουν σε αναστολή κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου.

    Σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα κατά την διάρκεια ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έδωσε σαφή εντολή στον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ, Χαράλαμπο Βούρτση, προκειμένου να ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι κρίσιμος όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού.

    «Ειδικά στις σημερινές περιστάσεις της πανδημίας, η ελεγκτική λειτουργία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς το Σώμα, εκτός από την εργατική νομοθεσία, ελέγχει και θέματα που σχετίζονται με την διασφάλιση της υγείας των εργαζόμενων», τόνισε ο κ. Χατζηδάκη.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία θα συνδράμει με κάθε μέσο το ΣΕΠΕ στην αποστολή του, κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τον κ. Βούρτση και διευθυντικά στελέχη του Σώματος. Το επόμενο διάστημα το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας.

    Υποχρεώσεις

    Συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες πρέπει να εκπληρώσουν σήμερα δυο σημαντικές υποχρεώσεις:

    1ον Την γνωστοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργαζομένων που θα τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους από την 1η και έως τις 5 Φεβρουαρίου. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

    2ον Την προαναγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή έως το τέλος του μήνα.

    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει  πλέον να δηλώνουν την αναστολή σύμβασης εργαζομένου μέχρι την προηγούμενη ημέρα πριν την ημέρα ενεργοποίησης της αναστολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Αυτό γίνεται σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να μπορούν οι επιχειρήσεις να ελέγχονται και να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

    Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 28 ημέρες. Η ημερήσια αποζημίωση του εργαζόμενου θα είναι αυξημένη από 18,7 ευρώ σε 19,07 ευρώ.

    Έλεγχοι

    Σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ. Στο στόχαστρο θα μπουν κλάδοι όπως:

    -ταχυμεταφορές,

    -αποθήκευση,

    -υγεία,

    -delivery,

    -τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α.

    Οι ελεγκτές θα επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, η τήρηση αποστάσεων, η τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, η τηλεργασία κ.α. Στόχος είναι να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές και η «μαϊμού» τηλεργασία, αλλά και η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.

    Μάλιστα, καθώς προχωρά η αναβάθμιση της υποδομής πληροφορικής, στόχος είναι οι έλεγχοι να γίνονται με tablet τα οποία θα είναι online συνδεδεμένα με το πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ για την εξακρίβωση σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων του ελεγχόμενου και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων.

    Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ υποβάλλονται τηλεφωνικά στο τηλεφωνικό κέντρο 15512 ή ηλεκτρονικά μέσω του site του ΣΕΠΕ.

    Διαβάστε επίσης

    Προαναγγελία αναστολών Φεβρουαρίου – Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις μέχρι την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου – Δείτε την ΚΥΑ

    Αναζητούνται ιδιωτικές εταιρείες για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων

    Πώς θα εκδοθούν 300.000 εκκρεμείς συντάξεις – Τα δέκα επόμενα βήματα από τον υπουργό Εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ