ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την τελική έγκριση σε επίπεδο Ecofin έλαβε σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 2026, το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας για τον μηχανισμό SAFE, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση δανείων έως 787,7 εκατ. ευρώ και προχρηματοδότηση περίπου 118,2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων.
Με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα περνά από το στάδιο της αξιολόγησης στην ενεργοποίηση της χρηματοδοτικής στήριξης, μαζί με τις Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία. Το δεύτερο αυτό πακέτο αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 74 δισ. ευρώ σε δάνεια, δηλαδή σχεδόν στο μισό της συνολικής οροφής των 150 δισ. ευρώ που μπορεί να κινητοποιήσει το SAFE.
Για την Ελλάδα, το ανώτατο διαθέσιμο ποσό διαμορφώνεται σε 787.669.283 ευρώ, ενώ η προβλεπόμενη προχρηματοδότηση ανέρχεται σε 118.150.392,45 ευρώ.
Ο μηχανισμός SAFE αποτελεί ευρωπαϊκό εργαλείο δανεισμού με ευνοϊκούς όρους και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, με στόχο την επιτάχυνση επενδύσεων σε αμυντικές δυνατότητες. Η χρηματοδότηση αφορά αμυντικές προμήθειες και παραγωγή, με έμφαση στην κοινή προμήθεια και τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Η τελική έγκριση «κλειδώνει» πλέον τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην υπογραφή των σχετικών δανειακών συμφωνιών με τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια στις εκταμιεύσεις, ξεκινώντας από την προχρηματοδότηση. Η απόφαση ακολουθεί τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου από την Επιτροπή και τη σχετική εισήγησή της προς το Συμβούλιο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει προηγηθεί ένα πρώτο κύμα εγκρίσεων για οκτώ ακόμη κράτη-μέλη, ύψους περίπου 38 δισ. ευρώ. Με τα δύο αυτά πακέτα, έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής 16 από τα 19 αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του SAFE. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, οι πρώτες πληρωμές για το δεύτερο κύμα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση των δανειακών συμβάσεων, με εκτιμώμενη έναρξη τον Μάρτιο του 2026.
Διαβάστε επίσης
ΕΑΔ: Πλήθος παραβάσεων στον ΟΠΕΚΑ – Στα 1,86 εκατ. ευρώ τα αχρεωστήτως καταβληθέντα
Βιολάντα: Προς ανάκληση λειτουργίας και το τρίτο εργοστάσιο – Κρυφή αποθήκη και θέματα πυρασφάλειας
Emirates: Παραιτείται και επιστρέφει στη Γερμανία ο βετεράνος CFO – Σαρωτική αναδιάρθρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μακρόν: Έγινε viral ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Ινδία με πρωινό τζόκινγκ (Βίντεο)
- Novo Nordisk: Έγκριση από την ΕΕ για τη μεγαλύτερη δόση του Wegovy
- Τέμπη: Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα εκδικάσει την υπόθεση
- Δίκη Υποκλοπών: Στις 26 Φεβρουαρίου η απόφαση του δικαστηρίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.