• Οικονομία

    Πότε θα εφαρμόζεται η 6η ημέρα εργασίας και με ποιες προϋποθέσεις

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


    Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η απασχόληση την 6η ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας.

    Ειδικότερα όπως ορίζεται σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δύναται να επιτρέπεται, η απασχόλησή τους κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, εφόσον καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

    Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν υπερβαίνει τις 8 ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της 6ης ημέρας, προσαυξημένο κατά 40%.

    Η απασχόληση τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179 του παρόντος.

    Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

    Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρυθμίσεις για την άμεση διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών – Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    Παράλληλη απασχόληση και ανάπαυση

    Celestyal: Η ειδική προσφορά «HEROS» ύψους 25% αφορά σε κρουαζιέρες που θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος 2023



    ΣΧΟΛΙΑ