• Οικονομία

    Πώς θα πιστοποιούνται δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πως θα πιστοποιούνται δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, προκειμένου να πιστοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να συμβάλουν στην έκδοση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Αυτή τη στιγμή, παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια. Η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

    Συγκεκριμένα, ορίζονται αναλυτικά η ύλη και το πρόγραμμα επιμόρφωσης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξετάσεων, ο τρόπος εγγραφής στο μητρώο των πιστοποιημένων επαγγελματιών, καθώς και οι κυρώσεις προς τους πιστοποιημένους επαγγελματίες.

    Ύλη και πρόγραμμα επιμόρφωσης

    Η ύλη, στην οποία επιμορφώνονται οι επαγγελματίες που πρόκειται να πιστοποιηθούν, αντιστοιχεί στα σχέδια αποφάσεων και στις βεβαιώσεις που συντάσσουν και εκδίδουν και είναι η εξής:

    α. Νομοθεσία θεμελίωσης σύνταξης
    β. Νομοθεσία νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης
    γ. υπολογισμός της σύνταξης με τους κανόνες του ν. 4387/2016 και 4670/2020
    δ. Δικαιολογητικά
    ε. Ιδιαιτερότητες – Διαδικασία θεμελίωσης
    στ. Ψηφιακή απονομή σύνταξης  – Διαδικασία
    ζ. Εκπαίδευση χρήσης εφαρμογών και μηχανογραφικών συστημάτων

    Η περιγραφή των θεματικών του φακέλου εκπαίδευσης περιλαμβάνεται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

    Επιμόρφωση

    1. Η επιμόρφωση των πιστοποιούμενων επαγγελματιών παρέχεται από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς αντάλλαγμα. Η επιμόρφωση καλύπτει το σύνολο των σχεδίων αποφάσεων και των βεβαιώσεων που συντάσσουν και εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες .

    2. Για την πραγματοποίηση της επιμόρφωσης που παρέχει, ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να συνεργάζεται με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, καθώς και με άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία στην επιμόρφωση.

    3. Το ειδικότερο αντικείμενο της συνεργασίας μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

    α. παροχή εκπαιδευτών/ επιμορφωτών
    β. παροχή ψηφιακής πλατφόρμας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
    γ. παροχή χώρων για τη διά ζώσης εκπαίδευση
    δ. (παραγωγή ή/και) εμπλουτισμό εκπαιδευτικού υλικού.
    4. Επιτρέπεται και σε ιδιωτικούς φορείς να παρέχουν υπηρεσίες επιμόρφωσης των πιστοποιούμενων επαγγελματιών.

    Φορέας πιστοποίησης

    Ως φορέας πιστοποίησης ορίζεται ο e-ΕΦΚΑ και οι σχετικές αρμοδιότητες ασκούνται από τον Διοικητή του. Ο Διοικητής μπορεί να αναθέσει μέρος των αρμοδιοτήτων αυτών σε ένα ή περισσότερους Υποδιοικητές του e-ΕΦΚΑ.

    Η πιστοποίηση υποστηρίζεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από πενταμελή επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του Διοικητή του e- ΕΦΚΑ και αποτελείται από μέλη που έχουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία σε ζητήματα ασφαλιστικού δικαίου και εκπαίδευσης. Ένα μέλος της Επιτροπής προτείνεται από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, και ένα μέλος προτείνεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

    Υποβολή αιτημάτων

    Σύμφωνα με την απόφαση για τη διαδικασία πιστοποίησης, η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή αιτημάτων θα γίνει με ταυτόχρονη ανακοίνωση του e- ΕΦΚΑ, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    Στην ανακοίνωση θα προσδιορίζεται η έναρξη και η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτημάτων και τονίζεται ότι τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας στα αιτήματα. Επίσης, θα προσδιορίζεται ο αριθμός των επαγγελματιών που μπορούν να επιμορφώνονται ανά κύκλο επιμόρφωσης.

    Οι διαδικτυακές πλατφόρμες olomeleia.gr και oe-e.gr δέχονται αιτήματα από τους ενδιαφερομένους από την προσδιορισθείσα έναρξη της προθεσμίας μέχρι την προσδιορισθείσα λήξη αυτής. Τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας στα αιτήματα. Όταν ο αριθμός των αιτημάτων υπερβεί τον αριθμό των επαγγελματιών που μπορούν να επιμορφωθούν κατά τον προκηρυσσόμενο κύκλο επιμόρφωσης, τα αιτήματα θα παραμένουν για τον αμέσως επόμενο διαθέσιμο χρονικά κύκλο επιμόρφωσης.

    Μετά από κάθε κύκλο επιμόρφωσης θα διενεργούνται εξετάσεις εξ’ αποστάσεως σε ημέρα και ώρα που καθορίζει ο φορέας πιστοποίησης. Η βαθμολόγηση των υποψηφίων γίνεται αυτοματοποιημένα και εξάγεται βαθμός αμέσως μετά τη λήξη της διάρκειας των εξετάσεων. Δεν θα μπορεί να πιστοποιηθεί εξεταζόμενος, του οποίου η συνολική βαθμολογία υπολείπεται του 70% της μέγιστης βαθμολογίας.

    Η ύλη, στην οποία επιμορφώνονται οι επαγγελματίες που πρόκειται να πιστοποιηθούν αφορά τα εξής: νομοθεσία θεμελίωσης σύνταξης και νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης, υπολογισμός της σύνταξης σύμφωνα με τους νόμους 4387/2016 και 4670/2020, απαιτούμενα δικαιολογητικά, περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ψηφιακή απονομή σύνταξης, εκπαίδευση και χρήση εφαρμογών και μηχανογραφικών συστημάτων.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης, οι επιτυχόντες δικηγόροι και λογιστές θα εγγράφονται στο ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών.

    Η ανάθεση στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης συντάξεων που μπορούν να εκδίδουν σύμφωνα με τον ν. 4798/2021 (άρθρο 255) γίνεται με υπεύθυνη δήλωση που απευθύνεται στον e- ΕΦΚΑ, ή με καταχώρηση σε ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα του e- ΕΦΚΑ.

    Όταν υποβάλλεται η βεβαίωση ή το σχέδιο που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, σε αυτό περιλαμβάνεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί στην παραλαβή της ανάθεσης από τον e-ΕΦΚΑ. Ο e- ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στη βεβαίωση ή το σχέδιο που υποβλήθηκε και στο αντικείμενο της ανάθεσης και καταβάλλει την αντίστοιχη αποζημίωση με ισόποση πίστωση του λογαριασμού που έχει δηλώσει ο επαγγελματίας.

    Αμοιβή δικηγόρων και λογιστών

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την εισήγηση για την κατ’ αποκοπήν αποζημίωση για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες, η οποία θα περάσει από το ΔΣ εντός της εβδομάδας.

    Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» διαμορφώνεται ως εξής:

    – Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς

    – Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

    – Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ

    – Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

    – Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Καλογεράκης, Μπουρλάς, Αθανασίου: Στη μάχη του last mile μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν

    Η αυτοκριτική των Δ. Κούτρα και Κ. Μιτζάλη και οι προσδοκίες για χρυσή δεκαετία στις κατασκευές με έργα 25 – 30 δισ. ευρώ

    Έλληνες εφοπλιστές: Παραγγελίες νέων πλοίων ύψους 5,9 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του 2021

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ