Οικονομία

Πώς θα επαναλειτουργήσουν εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά, εστιατόρια

  • NewsRoom
εμπορικο κεντρο

The Mall Athens


Τις δραστηριότητες και τους κανόνες λειτουργίας για τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, που ανοίγουν και πάλι αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου, αλλά και τα εστιατόρια και λοιπά καταστήματα που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαΐου, παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα στα εμπορικά κέντρα, αλλά και εκείνα που θα ισχύσουν για τα εστιατόρια και τα καφέ που ανοίγουν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και, συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα.

Ανοίγουν 197.000 επιχειρήσεις, επιστρέφουν στη δουλειά 532.000 εργαζόμενοι

Συνολικά, από τις 4 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου, θα έχουν επιστρέψει σε λειτουργία 197.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχονται στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Τι ανοίγει στις 18 και στις 25 Μαΐου

 

 

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε:

* Εμπορικά κέντρα (malls),
* εκπτωτικά χωριά και
* εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

* Διαιτολογικών μονάδων.
* Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
* Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών
* Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και
* Οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Αυστηροί υγειονομικοί κανόνες σε εμπορικά και άλλα καταστήματα

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

* Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
* Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
* Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
* Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας και αποφυγή ασανσέρ

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Ανοίγουν και οι διαιτολογικές μονάδες

* Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος,  είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών για το προσωπικό.

* Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.

* Τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

* Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού

* Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες στις 25 Μαΐου

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν:

* οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
* οι δραστηριότητες παροχής ποτών και
* οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

* Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
* Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
* Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
* Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
* Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

* Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, απόσταση από 0,70 έως 1,70 μέτρα.

* Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων


ΣΧΟΛΙΑ