Οικονομία

POS: Τα επαγγέλματα που θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά μηχανάκια-Ποιοι γλιτώνουν

  • NewsRoom


Τη διεύρυνση της λίστας των επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά συσκευές POS, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Η τελική πρόταση αναμένεται να γνωστοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Οι νέες διατάξεις που έρχονται στη Βουλή για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και μείωση του ορίου της χρήσης μετρητών για τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων φέρνουν και αλλαγές στην χρήση του POS.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγες ημέρες έρχονται στη Βουλή όλες οι αλλαγές που αφορούν την υποχρεωτική χρήση POS από μία μερίδα επαγγελματιών κι επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα οι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS είναι η προσχολική εκπαίδευση, η επισκευή και συντήρηση σκαφών, οι ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, οι δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, αλλά και όσοι ασχολούνται με την επισκευή ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Εκτός, όμως, POS θα παραμείνουν τα ταξί και τα περίπτερα για διαφορετικούς λόγους ο κάθε κλάδος. Όσον αφορά τα περίπτερα έχει διαπιστωθεί ότι τα περιθώρια κέρδους σε πολλά προϊόντα που διαθέτουν είναι πολύ περιορισμένα με αποτέλεσμα η προμήθεια για την αποδοχή πληρωμών με POS να οδηγεί σε οικονομική ασφυξία του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά στα ταξί, υπάρχει μια εκκρεμότητα με τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών μηχανισμών που διαθέτουν, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να διασυνδεθούν με POS. Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών είναι τρεις μήνες από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.

Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ το οποίο μειώνεται στο ήμισυ, εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόφαση κόλαφος για δικηγόρους, γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες για τα POS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη η Ελλάδα στη χρήση POS

 


ΣΧΟΛΙΑ