• Οικονομία

    POS… παντού θέλει να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών – Πώς θα συνδέεται με τη νέα εφαρμογή Appodixi

    Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup - ΦΠΑ - Ecofin

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλο το φάσμα της οικονομίας σκέφτεται να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο, για ενισχύσει το «οπλοστάσιό» του στη μάχη που δίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπουν POS, αλλά και ταμειακές μηχανές, στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πολίτες (που διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν συναλλαγές με μετρητά έως και 500 ευρώ) να μπορούν να ελέγχουν αν η απόδειξη που λαμβάνουν από κάθε επιχείρηση είναι νόμιμη ή πλαστή, ενώ θα μπορούν να «τσεκάρουν» αν η ταμειακή μηχανή του εκάστοτε καταστήματος είναι δηλωμένη στην εφορία.

    Αυτές είναι οι δυνατότητες που τους δίνει η νέα δωρεάν εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Appodixi».

    Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να «σκανάρουν» το barcode που διαθέτει κάθε παραστατικό και στη συνέχεια να ελέγχουν αν η απόδειξη είναι νόμιμη.

    Σε περίπτωση που εντοπίσουν «μαϊμού» απόδειξη, θα έχουν το δικαίωμα να το καταγγείλουν στην εφορία, λαμβάνοντας μάλιστα και «μπόνους» σε μετρητά, εφόσον αποδειχθεί η παράβαση.

    Τα επόμενα βήματα

    Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σε όλους του κλάδους, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί.

    Το μέτρο θα συνδυαστεί με την online διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023.

    Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι «νάρκες» στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού – Τα «καμπανάκια» και οι ελιγμοί για τον δημοσιονομικό χώρο



    ΣΧΟΛΙΑ