• Οικονομία

    ΠΟΕ: Αποζημίωση για τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα-αλουμίνιο ζητά η ΕΕ

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά αποζημίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους δασμούς που επιβάλλουν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, παρά τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι δεν υπόκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, οι Βρυξέλλες προσέφυγαν στον ΠΟΕ αναφέροντας ότι δεν δέχονται τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η επιβολή δασμών έγινε για λόγους ασφαλείας. Αντιθέτως, η ΕΕ τους θεωρεί «προστατευτικούς δασμούς», με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στις αρχές Μαρτίου στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην Κίνα και σε χώρες της ΕΕ, εξαιρώντας το Μεξικό.

    «Σήμερα υπεραμύνομαι της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Θα έχουμε δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο όταν τα προϊόντα διασχίζουν τα σύνορά μας», είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος Τραμπ.

    Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ, απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραμπ: «Κάποια στιγμή η Κίνα θα ξεμείνει από πυρομαχικά στο εμπόριο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας – Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΚΤ-Νοβότνι: Ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες



    ΣΧΟΛΙΑ