Οικονομία

Πληθωρισμός: Μείωση στο 3% – Με αύξηση 11,4% «τρέχουν» τα τρόφιμα τον Απρίλιο

Χρήστος Σταϊκούρας

Χρήστος Σταϊκούρας


Συνεχίστηκε για έναν ακόμα μήνα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο στο 3% από το 4,6% τον Μάρτιο, παραμένοντας για έβδομο διαδοχικό μήνα σε πτωτική τροχιά.

Ωστόσο, σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η αύξηση στον πληθωρισμό των τροφίμων, που καταγράφει άνοδο 11,4%

Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το «φρενάρισμα» του πληθωρισμού οφείλετε κυρίως στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Πτώση 29,9% καταγράφεται στο ηλεκτρικό ρεύμα έναντι του Απριλίου του 2022, 25,1% στο φυσικό αέριο, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την άλλη πλευρά όμως οι τιμές σε κρίσιμα αγαθά για τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αυξάνουν με διψήφια ποσοστά. Έτσι, αύξηση 19,1% καταγράφεται στα γαλακτοκομικά, 13,1% σε ψωμί και δημητριακά, 12% σε κρέατα και 16,2% στα έλαια.

Τα Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού έχουν ανατιμηθεί κατά 16,3% και φαρμακευτικά προϊόντα κατά 13,9%.

Ανατιμήσεις άνω του 30% καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια και τα ταξί. Το πακέτο διακοπών είναι 10,9% ακριβότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύγκριση Απριλίου 2023 με Απρίλιο 2022

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκάπαγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

*4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

*5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

*1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

*3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.

*2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

*6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

*13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.

*1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Ρυθμίσεις χρεών: Με ρυθμούς “χελώνας” η ένταξη στις 72 ή 120 δόσεις – Γιατί έχουν κάνει αίτηση μόνο 10.000 οφειλέτες

Joachim Nagel (ΕΚΤ): Ίσως φτάνουμε στην τελική ευθεία της αύξησης των επιτοκίωνΣΧΟΛΙΑ