• Οικονομία

    Joachim Nagel (ΕΚΤ): Ίσως φτάνουμε στην τελική ευθεία της αύξησης των επιτοκίων

    • Bloomberg
    Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank): Πιθανή μια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2022

    Γιοακίμ Νάγκελ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να πλησιάζει στο τελευταίο σκέλος του ιστορικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Joachim Nagel.

    Ενώ οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού δεν έχουν τελειώσει και ο βασικός πληθωρισμός πρέπει ακόμα να περιοριστεί, ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

    «Φτάνουμε στην τελική ευθεία με την έννοια ότι φτάνουμε στην περιοχή της νομισματικής πολιτικής που θεωρείται περιοριστική», δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Είμαι βέβαιος ότι η νομισματική πολιτική δείχνει τα αποτελέσματά της».

    Οι δηλώσεις του Nagel συμβαδίζουν με την άποψη των περισσότερων οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων δύο φορές, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μέχρι να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του 3,75%. Η Fed έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για παύση στον κύκλο ανόδου.

    O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα τερματιστούν το 2023. Ο Λετονός Μάρτινς Καζάκς έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και μετά τον Ιούλιο.

    Ο Nagel χαρακτήρισε σωστή κίνηση την απόφαση της περασμένης εβδομάδας να επιβραδυνθεί ο ρυθμός σύσφιξης, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διακοπή των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αν και υπογράμμισε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί.

    «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την αύξηση των επιτοκίων», είπε. «Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Πρέπει να είμαστε επίμονοι».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ebury: Φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων εφόσον το επιτρέψει ο πληθωρισμός

    Επιτόκια: Η Fed έκανε πιθανόν την τελευταία αύξηση – Η ΕΚΤ έχει λίγο δρόμο ακόμη



    ΣΧΟΛΙΑ