• Οικονομία

    Πληθωρισμό ακόμα και 8% περιμένει το Υπουργείο Οικονομικών

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Νέα «έκρηξη» του πληθωρισμού περιμένει το οικονομικό επιτελείο, μετά την αύξηση της τάξεως του 7,2% που ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

    Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το “κοντέρ” του πληθωρισμού να αγγίξει ακόμα και το 8% το Μάρτιο, λόγω των επιπτώσεων που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας.

    Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πως η αύξηση των τιμών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα έως και το τέλος του 2022, προαναγγέλλοντας ένα νέο ισχυρό κύμα ανατιμήσεων που μπορεί να αγγίξει όλο το φάσμα της οικονομίας.

    Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας κατά το οποίο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα κληθεί να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του όλα τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα κλείσει επίσημα στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών.

    Ωστόσο, τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας έχουν αλλάξει άρδην, με το Υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει ήδη την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του καθώς εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα βρεθεί στο 3,5% αντί για το 4,5% και ο πληθωρισμός για το σύνολο του έτους να ξεπεράσει ακόμα και το 5%.

    Τέλος, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ποσοστό του πληθωρισμού να ξεπεράσει τους επόμενους μήνες ακόμα και το φράγμα των 9%, καθώς εκτιμάται πως οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 30%-40%.

    Διαβάστε επίσης 

    Στο 7,2% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Αύξηση στο φυσικό αέριο 78,5% και στο ηλεκτρικό 71,4%



    ΣΧΟΛΙΑ