Στις δικαστικές αίθουσες φαίνεται πώς θα κριθούν τα πρόστιμα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που επέβαλε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Lidl στη μεν πρώτη για παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογία και στη δεύτερη για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, μέτρο που έχει λήξει στο τέλος Ιουνίου μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εφαρμογής.  

Για πρώτη φορά ο leader της αγοράς, η Σκλαβενίτης, δέχεται πρόστιμο και μάλιστα το μεγαλύτερο που έχει ποτέ επιβληθεί σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ,  ύψους, 1,44 εκατ. ευρώ, για παραβάσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων κανόνων περί ανακοίνωσης μείωσης τιμής.

1

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η επιχείρησή μας δεν έχει παραβεί τον νόμο και δεν έχει γίνει απολύτως καμία απόπειρα παραπλάνησης των πελατών μας» αναφέρει η αλυσίδα σε ανακοίνωσή της που έχει δημοσιοποιηθεί και παράλληλα αναρτηθεί σε όλα τα καταστήματα της.

Η Σκλαβενίτης κάνει λόγο για αυθαίρετη κρίση της ΔΙΜΕΑ ως προς τις παραβάσεις και σημειώνει ότι «η εταιρείας µας τηρεί απαρέγκλιτα τη νοµοθεσία και πιστεύει ότι το εν λόγω πρόστιµο της επιβλήθηκε µε απολύτως αυθαίρετη και εσφαλµένη εκτίµηση των δεδοµένων, γι’ αυτό θα ασκήσει κάθε ένδικο µέσο για τη δικαίωσή της και απαλλαγή της από αυτό και παράλληλα θα προβεί σε νοµικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας απολύτως βάσιµα ότι συκοφαντείται».

Η στάση αυτή εντείνει την ήδη τεταμένη αντιπαράθεση κυβέρνησης–σούπερ μάρκετ γύρω από το ζήτημα της ακρίβειας και των περιθωρίων κέρδους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις, ενώ οι αλυσίδες αντιτείνουν ότι λειτουργούν με οριακά περιθώρια και δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Στις δικαστικές αίθουσες η… συνέχεια

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το επόμενο «επεισόδιο» της διαμάχης φαίνεται ότι θα παιχτεί στις δικαστικές αίθουσες, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Η Lidl έχει ήδη ακολουθήσει αυτή την οδό σε προηγούμενες περιπτώσεις και το ίδιο θα κάνει και τώρα τα πρόστιμα είναι αυθαίρετα και παράνομα λόγω λήξης του μέτρου ενώ και η Σκλαβενίτης δηλώνει ότι θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό.

Ωστόσο, το πρωτοφανές και παράλογο όπως το χαρακτηρίζει, πρόστιμο του 1,44 εκατ. ευρώ, δεν αφορά μόνο το οικονομικό βάρος. Το πρόβλημα για μια αλυσίδα του μεγέθους της Σκλαβενίτης με πωλήσεις άνω των 5,1 δις ευρώ και κέρδη κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, δεν είναι το ύψος του προστίμου, το οποίο άλλωστε μπορεί να παραμείνει ίδιο, να μειωθεί ή και να διαγραφεί αν διαπιστωθεί ότι η αλυσίδα έχει δίκιο. Το διακύβευμα είναι ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση στη φήμη της εταιρείας. Μιας αλυσίδας με  459 καταστήματα, 35.101 εργαζομένους που εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 679.000 πελάτες καθημερινά. Μια εταιρεία που κόντρα στους κανόνες του μάρκετινγκ, χωρίς να διαφημίζεται, είναι στο  top of the mind των καταναλωτών έχοντας το  μεγαλύτερο αποτύπωμα στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Η αρνητική δημοσιότητα που προκύπτει από μια τέτοια κίνηση είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει πλήγμα ακόμη και αν δικαιωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη μαζί με άλλες τρεις αλυσίδες (Lidl, Γαλαξίας, Κρητικός), με την επιβολή προστίμου ύψους 319.900 ευρώ για παραβάσεις του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, χρειάστηκε να διαχειριστεί την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσε η απόφαση της επιβολής προστίμου. Όπως είχε παραδεχθεί τότε η διοίκηση, υπό τον Νίκο Λαβίδα,  η προσπάθεια αντιστροφής της εικόνας στοίχισε πάνω από 2 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε εκτεταμένες προσφορές, διαθέτοντας προϊόντα ακόμη και κάτω του κόστους, για να στηρίξει το «καλάθι του νοικοκυριού» και να στηρίξει τον νέο προσανατολισμό της ως πιο προσιτό σούπερ μάρκετ.

Προσφεύγει νομικά και η Lidl Ελλάς

Σε αμφισβήτηση της νομιμότητας του προστίμου που της επέβαλε η ΔΙΜΕΑ προχωρά η Lidl Ελλάς, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο υπολογισμό και για αναφορά σε νομικό πλαίσιο που έχει ήδη καταργηθεί. Η αλυσίδα δηλώνει ότι θα κινηθεί νομικά, υποστηρίζοντας πως η φερόμενη παράβαση αφορά μόλις 32 προϊόντα σε σύνολο 510 που ελέγχθηκαν.

Παράλληλα, υπερασπίζεται τη στρατηγική συγκράτησης τιμών που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι άφησε αμετάβλητες τις τιμές σε περισσότερα από 1.000 προϊόντα και μείωσε τις τιμές σε πάνω από 500, σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

«Δεν δεχόμαστε κατηγορίες που απαξιώνουν αδικαιολόγητα τις προσπάθειές μας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται «στο πλευρό των Ελλήνων καταναλωτών – με διαφάνεια, αξιοπιστία και σεβασμό στην αξία κάθε ευρώ».

Η αντιπαράθεση για την ακρίβεια

Η υπόθεση Σκλαβενίτη–Lidl έρχεται να τροφοδοτήσει εκ νέου την ένταση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων. Η κυβέρνηση πιέζει με συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα για μειώσεις τιμών σε βασικούς κωδικούς, ενώ οι αλυσίδες αντιτείνουν ότι τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη εξαιρετικά συμπιεσμένα, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και ότι δεν έχουν τα περιθώρια να επιδοτούν τις τιμές.

Πάντως, πηγές της αγοράς σημειώνουν στο mononews ότι η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένων τιμών ήταν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα που χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις μεταξύ των αλυσίδων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά. Η υποχρεωτική εφαρμογή έγινε τον Μάρτιο και το υπουργείο έδωσε μια άτυπη παράταση έως τον Μάιο για να  προσαρμοστεί το λιανεμπόριο κάτι που έγινε σε μεγάλο βαθμό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να έχει προηγηθεί σύσταση πριν την επιβολή προστίμου, καθώς αυτό στην πραγματικότητα τιμωρεί τον λιανεμπόριο που με πολύ κόπο και κόστος να εφαρμόσει τους νέους κανόνες.

Διαβάστε επίσης

Σούπερ πρόστιμα 1,4 εκατ. ευρώ στον Σκλαβενίτη και 805 χιλ. στον Brandenburger (Lidl) από τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Σκλαβενίτης: Τι απαντά για το πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ – Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Lidl Ελλάς: «Άδικο και αυθαίρετο το πρόστιμο – Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα»