• Οικονομία

    Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πως η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο για νέες παροχές και μειώσεις φόρων

    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Έμμεσα ή άμεσα η κυβέρνηση και επισήμως ζητεί από τους θεσμούς μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία. Είτε αυτό θα γίνει με μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος  από το 2021 σε 2 – 2,5% από 3,5% σήμερα που είναι η άμεση παρέμβαση, είτε μέσω της μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο, αλλαγή της χρήσης των κερδών των ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, είτε να μην προσμετρούνται στον προϋπολογισμό οι δαπάνες, ύψους 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό. Αυτή είναι η έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί είναι ήδη ενήμεροι, αφού, όπως λέγεται, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας παρέδωσε στους εκπροσώπους τους αναλυτικά κείμενα με τις θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση των πρωτογενών πλεονασμάτων.  Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, μπορεί και 3 δισ. ευρώ, αν περάσει η μείωση του στόχου για πλεόνασμα 2%, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη μείωση ή και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών κατά μονάδες, την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Με μία λέξη, λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης…

    Πηγές στο ΥΠΟΙΚ δεν συνέδεσαν την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα με τις παροχές της κυβέρνησης. Εικόνα θα υπάρξει από την εκτέλεση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί τον Απρίλιο. Εκεί θα κριθούν λοιπόν οι παροχές, το είδος και το ύψος τους.

    Ταυτόχρονα, μέχρι τότε θα υπάρχουν και απτά σημάδια βελτίωσης του ΑΕΠ. Όσο αυξάνεται το ποσοστό της ανάπτυξης, τόσο θα δημιουργείται θετική εικόνα ως προς την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, βάσει της οποίας θα μπορέσουν να γίνουν σε άλλο κλίμα βεβαίως και υπέρ της χώρας, οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την μείωση του στόχου των πλεονασμάτων.

    Κατά τα άλλα, η σημερινή ατζέντα της κυβέρνησης με τους θεσμούς εξαντλήθηκε στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην εκτέλεση του ΠΔΕ, ενώ αύριο θα απασχολήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια.

    Οι θεσμοί αναμένεται να αποχωρήσουν από την χώρα την ερχόμενη Παρασκευή.



    ΣΧΟΛΙΑ