• Οικονομία

    Ποια έγγραφα καθυστερούν τις φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων – Ψήνεται νέα παράταση

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Το αδιαχώρητο επικρατεί καθημερινά σε γραφεία των συμβολαιογράφων από πολίτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις ακινήτων και τρέχουν να προλάβουν τις διαδικασίες με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του έτους.

    Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στο μέτρο, σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν «φθηνές» μεταβιβάσεις έως το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, λόγω της γραφειοκρατίας.

    Όπως «μαρτυρούν» οι εμπλεκόμενοι φορείς (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κλπ) το σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή, καθώς χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες.

    Μάλιστα, ένα «βουνό» από βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους και ένα τεράστιο πλήθος Πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας.

    Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται και με την «Ταυτότητα Κτιρίου». Η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών) καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

    Τα σενάρια παράτασης

    Με φόντο όλα τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να ανακοινώσει σύντομα παράταση στις «φθηνές» μεταβιβάσεις, με το επικρατέστερο σενάριο να τοποθετείται για το τέλος Μαρτίου.

    Άλλωστε, προ ημερών όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΜΚΟΕ, η ΟΜΑΣΕ και η ΠΟΜΙΔΑ) υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούσαν παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Με το σύνολο των φορέων να ζητά επέκταση των προθεσμιών, το οικονομικό επιτελείο μάλλον θα ικανοποιήσει το αίτημά τους, αφού η γραφειοκρατία έχει «κολλήσει» τις διαδικασίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Φθηνές μεταβιβάσεις: Ποιες αιτήσεις μπαίνουν σε προτεραιότητα στις εφορίες

    Παράταση ενός μήνα στις «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων – Ποιες υποθέσεις αφορά

    ΣΔΟΕ: Κατασχέθηκαν ναρκωτικά δηλωμένα ως… μπανάνες



    ΣΧΟΛΙΑ