• Οικονομία

    Πετζετάκις: Άγονος ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο στη Θήβα – Τι έγινε με τις βίλες στη Μύκονο

    • NewsRoom
    Πετζετάκις: Άγονος ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο στη Θήβα - Τι έγινε με τις βίλες στη Μύκονο

    Γιώργος Πετζετάκις


    Άγονος κρίθηκε ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της άλλοτε κραταιάς πολυεθνικής εταιρείας Πετζετάκις «ελλείψει πλειοδοτών».

    Ο πλειστηριασμός αφορούσε το εργοστάσιο και τον εξοπλισμό του, που βρίσκεται στη Θήβα –σε έκταση 245 στρεμμάτων– με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς τα 9,26 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το συνοδευτικό του πλειστηριασμού η Εθνική Τράπεζα «ενεργεί με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 28 Ιανουαρίου 2008 Ομολογιακού Δανείου Αναχρηματοδότησης του Ν. 3156/2003, εκδόσεως της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.».

    Η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον σύνδικο της πτώχευσής της Βασίλειο Καραμητσάνη, δικηγόρο.

    Σε πλειστηριασμό βγήκε ένα ενιαίο ακίνητο που βρίσκεται στη «Χασάνη-Δερβίση» στη Θήβα και συγκεκριμένα τα εργοστάσια παραγωγής εύκαμπτων και σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων, και ο εξοπλισμός των εργοστασίων. Το συγκεκριμένο ακίνητο βαρύνεται με 14 προσημειώσεις-υποθήκες.

    Η ιστορία της βιομηχανίας Πετζετάκι, που ιδρύθηκε το 1960 και ήταν η πρώτη ελληνική πολυεθνική, είναι γνωστή. Την εταιρεία ίδρυσε το 1960 ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, με καταγωγή από την Αμοργό, και κατοχύρεσαι την πρωτοποριακή για τα χρονικά μέθοδο παραγωγής πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων ενισχυμένων από σκληρό σπειροειδές PVC. Τα προϊόντα της εταιρείας γρήγορα έγιναν γνωστά παγκοσμίως με το εμπορικό σήμα HELIFLEX, ενώ η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την «πατέντα» του Αριστόβουλου Πετζετάκι, αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop & Toyo Rubbers.

    Ο Αριστόβουλος πέθανε ξαφνικά από καρδιά το 1973, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε αργότερα, το 1986, ο γιός του Γιώργος, όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Boston College και τα μεταπτυχιακά στο London School Of Econimics, σε ηλικία 23 ετών.

    Η λήξη της πατέντας το 1990 ήταν το πρώτο χτύπημα. Και μετά ακολούθησαν οι λάθος επιχειρηματικές κινήσεις του Γιώργου Πετζετάκι, – εξαγορές εταιρειών, δανεισμός, άστοχο management και συμβουλές «φίλων» – με αποτέλεσμα η άλλοτε κραταιά εταιρεία στο τέλος του 2010 να εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 71 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 154 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις 229 εκατ. ευρώ.

    Στο τέλος του 2011 η Πετζετάκις ζήτησε την την υπαγωγή της στο άρθρο 99, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Η εταιρεία τελεί υπό πτώχευση δυνάμει της υπ’ αριθμ. 892/2015 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο Γιώργος Πετζετάκις μάταια αναζήτησε στρατηγικό επενδυτή.

    Μάλιστα το 2011 ο βιομήχανος Γιώργος Πετζετάκις συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο. Χρωστούσε 2,1 εκατ ευρώ (προσωπικές οφειλές) και μετά τη σύλληψη οδηγήθηκε στο κρατητήριο. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή κάθειρξη. Και καθώς η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα ο Γιώργος Πετζετάκις είναι από τότε εξαφανισμένος… Στο μεταξύ είχε προλάβει να πουλήσει το σπίτι του στη Φλόριντα για 1,7 εκατ ευρώ…

    Όμως περιπέτειες με τη δικαιοσύνη είχε και ο γιός του Γιώργου Πετζετάκι ο 25χρονος Αριστόβουλος junior . Ο Άρις κατηγορήθηκε τον Μάρτιο του 2020 για τη δολοφονία του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Λεονάρντο Σίτινα. Οι δύο άντρες διαπληκτίστηκαν σε συγκρότημα κατοικιών στο Φάρο Βουλιαγμένης όπου διέμεναν, ο Αρις χτυπησε τον Λεονάρντο, ο οποίος δεν δέχθηκε να πάει στο νοσοκομείο και λίγες ώρες αργότερα πέθανε. Ο νεαρός παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αρχές, δικάστηκε και καταδικάστηκε για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, σε 9 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και είναι ελεύθερος.

    Οι 14 βίλες της Μυκόνου

    Παράλληλα, σήμερα 6 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός και για το συγκρότημα Villas Amrit, στην περιοχή Φωκός Άνω Μερά στη Μύκονο. Πρόκειται για 14 πολυτελείς βίλες με πρόσβαση σε παραλίες, που βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς τα 9,55 εκατομμύρια ευρώ.

    Κατά τον σημερινό πλειστηριασμό πουλήθηκαν 2 από τις 14 βίλες, για μία υπήρξε ματαίωση της διαδικασίας ενώ για τις υπόλοιπες δεν εμφανίστηκαν πλειοδότες.

    Συγκεκριμένα, άλλαξε χέρια η βίλα με οφειλέτες τις ARTEMIS I LLC και DELPHI ATHENA LLC, η οποία έβγαινε στο «σφυρί» με αρχική τιμή το 1,021 εκατ. ευρώ, με την τελική προσφορά να είναι 1,023 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, πουλήθηκε με τιμή 752.100 ευρώ μια δεύτερη βίλα, η οποία είχε ως οφειλέτη την DELPHI ATHENA LLC. και η αρχική τιμή προσφορά είχε οριστεί στα 752.000 ευρώ.

    Οι βίλες –κάποιες είναι ημιτελείς– έχουν θέα στο απέραντο γαλάζιο, βρίσκονται σε οικόπεδα εμβαδού 1,5 με 2 στρεμμάτων με πισίνες και βοηθητικούς χώρους έχουν τιμή εκκίνησης από τις 400 χιλιάδες ευρώ που ανεβαίνει στο 1,2 εκατ ευρώ, ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε μίας.

    Το συγκρότημα ανήκει στις εταιρείες Villas Armit LLC, Artemis I LLC με έδρα την πολιτεία Ντελαγουέαρ των ΗΠΑ και Delphi Athena LLC, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που έχουν διορίσει αντίκλητο τον Γεώργιο Σταμάτη.

    Οι συγκεκριμένες βίλες χαρακτηρίζονται ως «επιτομή της μεσογειακής κομψότητας και πολυτέλειας».

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμός για τα εργοστάσια της Πετζετάκις και ΤΕΞΑΠΡΕΤ – Στο σφυρί και 14 βίλες της Μυκόνου



    ΣΧΟΛΙΑ