• Οικονομία

    Πατέλης στο Bloomberg: Εντός του έτους η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές

    • NewsRoom
    Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης

    Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης


    Για την αναβάθμιση του Χ.Α., η οποία θα ανακοινωθεί εντός του 2024 και θα πραγματοποιηθεί το 2025 μίλησε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Απαντώντας και σε προβληματισμούς επενδυτών για το αν η ελληνική αγορά πρέπει να βγει από τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες μετά την αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους θα είναι «ένα μεγάλο ψάρι σε μία μικρή λίμνη», ο κ. Πατέλης υποστήριξε ότι «εμείς βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., της Ευρωζώνης, είναι ανεπτυγμένο κράτος, έχει πια ισότητα στον γάμο και προφανώς θα είναι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές.

    Αναφέρθηκε και στο success story τόσο της πώλησης μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας από πλευράς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», σημειώνοντας: «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μια σχετικά μικρή χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο η επικείμενη διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς όσοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν».

    Επιπλέον αναφέρθηκε και σε άλλους οικονομικούς κλάδους, οι οποίοι, όπως σημείωσε δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς – ακόμη – στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, ο τουρισμός, η τεχνολογία. «Νομίζω ότι ήδη η ηγεσία του Χ.Α. ασχολείται ενεργά με την προσέλκυση των συγκεκριμένων κλάδων», τόνισε ο κ. Πατέλης.

    Ο κ. Πατέλης τόνισε, όμως, ότι η χώρα δεν παρακολουθεί μόνο το χρηματιστήριο, αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ως παράδειγμα έφερε τη σημερινή μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία. Δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας -γεωγραφικά είναι η πλησιέστερη χώρα της Ε.Ε. στην Ινδία- μπορεί να δημιουργηθεί κάποια δίοδος μεταξύ των δύο και ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού και αλλού.

    Διαβάστε επίσης

    Πόλεμος Σίψα-Σταϊκούρα για τα κριτήρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς για μεγάλα δημόσια έργα

    Τι ψάχνουν MIT, Yale και Harvard στο Ελληνικό

    Intralot: Από 6% έως 6,40% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των €130 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ