• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι σηματοδοτεί για το Χρηματιστήριο Αθηνών η αναβάθμιση της Scope

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ένα ακόμα βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα έκανε χθες η χώρα, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου από την Scope Ratings.

    Πρόκειται για έναν αναγνωρισμένο γερμανικό οίκο που όμως, δεν έχει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Δηλαδή η αξιολόγησή του, μπορεί να μην έχει το ειδικό βάρος που έχει η S&P, η Fitch, η Moody’s ή η DBRS, αλλά δεν παύει να απευθύνεται σε ευρωπαϊκά  funds και σε αγορές που μέχρι σήμερα μπορεί να μην έχουν την Ελλάδα και τα ελληνικά  assets στα ραντάρ τους (π.χ. όπως φάνηκε πριν από δύο μήνες κατά το άνοιγμα του Χ.Α. στην Ελβετία).

    Κι αν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οι πληροφορίες ήταν 50/50 για αναβάθμιση της Ελλάδας χθες το μεσημέρι οι πληροφορίες που έρχονταν από τραπεζικές ήταν 70/30 υπέρ της αναβάθμισης.

    Σε κάθε περίπτωση είναι ένα νέο που το θέλει η αγορά, όπως σχολίαζαν καλά έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές.

    Θα μπορούσε να είναι ο βασικός λόγος, σε συνδυασμό βεβαίως με την ροή των οικονομικών αποτελεσμάτων ά 6μήνου και β’ 3μήνου που έρχονται σταδιακά, σε συνδυασμό με το μπαράζ των αναβαθμίσεων για μετοχές από τις ελληνικές χρηματιστηριακές, τράπεζες και ξένους οίκους, για να σπάσει την τεχνική «κατάρα» η αγορά των 1.350 μονάδων.

    Τράπεζες, ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 Mυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 και μια σειρά από άλλα blue chips που τα οικονομικά τους στοιχεία δείχνουν συμπεριφορά εταιρειών λες και προέρχονται από χώρα που ήδη έχει επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούσαν να φτιάξουν από Δευτέρα τέτοιο κλίμα στο ταμπλό, που να ξεφύγει η αγορά από το κλίμα και την τάση συσσώρευσης που επέφερε η υποβάθμιση των ΗΠΑ.

    Σε κάθε περίπτωση, η αγορά, όπως υποστηρίζουν οι επενδυτές, περιμένει αλλαγή της τάσης, όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος.

    Είναι ο μήνας που εκτός απροόπτου θα έρθουν τα πρώτα καλά νέα και από οίκο αναγνωρισμένο από κεντρική τράπεζα για την παροχή συστάσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται για τις 8/9 η DBRS.

    Οψόμεθα…

    Διαβάστε επίσης:

    Scope Ratings: Μείωση χρέους, διαρθρωτικές αλλαγές, ευρωπαϊκή υποστήριξη οδήγησαν στην επενδυτική βαθμίδα

    Επενδυτική βαθμίδα: Τα μηνύματα των οίκων στην κυβέρνηση – Πράξεις τώρα για να γίνει το μεγάλο βήμα

    DBRS: Οι λόγοι που δεν έχουμε δώσει ακόμη στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ