• Οικονομία

    Πάσχα τέλος για τον τουρισμό το 2020

    τουρίστες

    Τουρίστες κοιτούν την Αθήνα από τον Άρειο Πάγο, Κυριακή 11 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


    Σε συνθήκες ελεγχόμενης απομόνωσης μπαίνει η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προχωρά σε δραστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών, ανάμεσα στα οποία είναι και η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων μέχρι τις 30 Απριλίου. Ωστόσο επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι η Ελλάδα να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο διασυνδεσιμότητας με άλλα κράτη. Να κρατήσει δηλαδή ανοικτά τα σύνορά της. Να στείλει μήνυμα ότι δεν έχουμε «κλείσει ως χώρα» και να έχει πλεονέκτημα όταν επανέλθουμε σε κανονικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο mononews.gr κορυφαίος παράγοντας του ελληνικού τουρισμού.

    Ωστόσο τα μέτρα καθημερινά αυστηροποιούνται και μετά το σημερινό Εurogroup θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα οποία έχουν «φάει» και τη μεγαλύτερη ζημιά.

    Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι ότι ακόμα και μονάδες πολυτελείας έχουν μονοψήφιο αριθμό πελατών.

    Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και ο τουρισμός δεν πρέπει να καταρρεύσει, είναι το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι φορείς τουρισμού: ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ (σύνδεσμος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων).

    Οι συσκέψεις των φορέων τουρισμού με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι συνεχείς καθώς ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα το 11% του ΑΕΠ και έμμεσα το 25%.

    Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης για το σύνολο της ευρωζώνης.

    Πέρυσι η Ελλάδα πέτυχε νέο ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 18,15 δισ. ευρώ (+13%) και οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 31,3 εκατομμύρια τουρίστες.

    Οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 ξεκίνησαν δυναμικά, με τις προβλέψεις να είναι θετικές, ωστόσο όλα ανατράπηκαν δραματικά και βίαια μετά την εξάπλωση του coronavairus.

     Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που προτείνει ο ΣΕΤΕ είναι και τα ακόλουθα:

    -Μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020 για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο στόχος εδώ είναι η δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και η προσπάθεια  διατήρησης των θέσεων εργασίας.

    -Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, Σπατόσημο ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυνατότητα παράτασης μετά την επανεξέταση της κατάστασης πλησιάζοντας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων.

    -Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού τουριστικών επιχειρήσεων.

    -Να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για την λήψη επιδόματος ανεργίας, κατά 30 ημέρες σε όλες τις περιπτώσεις, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021.

    -Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50% μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

    -Για τις αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλεται ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης, να παραμένει σε αυτές έως 31/5/2020, με δυνατότητα επανεξέτασης ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Για την πολιτική αυτή, απαιτείται χρήση κονδυλίων, από αυτά που λαμβάνει η Πολιτεία από τις συμβάσεις παραχώρησης.

    -Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορούν να δανείζουν, ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται, ή με εγγύηση του Δημοσίου από την οποία θα προκύπτει αυξημένο κόστος.

    -Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων έως 31/12/2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους.

    -Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020.

    -Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

    -Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.



    ΣΧΟΛΙΑ