• Business

    Να κλείσει η Ελλάδα τα σύνορα της ή όχι; Διχασμένοι οι ειδικοί του τουρισμού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Οι φορείς του τουρισμού είναι διχασμένοι και μοιρασμένοι. Η μία τάση  υποστηρίζει πως τα κλειστά σύνορα θα ήταν ολέθριο λάθος για τον τουρισμό, για την οικονομία της χώρας. Η άλλη πλευρά είναι εξίσου κατηγορηματική: Πρέπει να μπει τώρα η χώρα σε απομόνωση  για να ανακοπεί η μετάδοση της νόσου.

    Αν κλείσουμε τα σύνορα, απαγορεύσουμε τις πτήσεις, χάσαμε το «παιχνίδι» θα βγούμε εκτός τουριστικού χάρη, σημειώνουν όσοι είναι κατά της γενικευμένης καραντίνας και κάνουν λόγο για πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας. Και συνιστούν ψυχραιμία.

    Αν κλείσουμε τα σύνορα και κρατήσουμε χαμηλά τη διάδοση της νόσου, θα είμαστε πολλαπλά κερδισμένοι την επόμενη μέρα, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των κλειστών συνόρων.

    Ωστόσο όλοι συμφωνούν πως το 2020 είναι  «annus horribilis»  για τον ελληνικό τουρισμό… Δηλαδή ολέθρια χρονιά. Με καραντίνα ή χωρίς…

    Τι  λένε οι φορείς του τουρισμού

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κοσμογονικές αλλαγές στον παγκόσμιο τουρισμό. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση που είναι πρωτοφανής, χειρότερη και από το 2001 με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων», λέει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στο mononews.gr και χαρακτηρίζει το 2020 «ολέθρια χρονιά». Μάλιστα, όπως λέει, απαιτείται η ΕΕ να λάβει  γρήγορες αποφάσεις και να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα για τη «σωτηρία» του ευρωπαϊκού τουρισμού.

    Στο μεταξύ ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία και όλοι «ψάχνουν» να δουν τι σημαίνει αυτό για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τουρισμού, για τις επιστροφές χρημάτων στους πελάτες κλπ..

    «Βρισκόμαστε σε μία αχαρτογράφητη περιοχή, προχωράμε ώρα με την ώρα» λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr  ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και συμπληρώνει ότι ορόσημο θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας 16 Μαρτίου καθώς θα πρέπει να ανακοινωθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

    Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι δέχονται μπαράζ ακυρώσεων.Έχει ακυρωθεί το 70% των ταξιδιών city break λένε διευθυντές ξενοδοχείων, ενώ ακυρώνονται σωρηδόν και οι κρατήσεις για weekend.

    Η χρονιά χάθηκε, δεν υπάρχουν κρατήσεις, λένε οι ξενοδόχοι ίδιοι. Ίσως κάτι γίνει από τον Ιούλιο και μετά, συμπληρώνουν.

    Αυτές τις μέρες όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία της Αθήνας  -δεν εξαιρούνται ούτε τα ξενοδοχεία πολυτελείας- έχουν πληρότητες που μετά βίας ξεπερνούν το 20% με 25%.

    «Δεν υπάρχουν πελάτες», λένε οι διευθυντές των ξενοδοχείων, «μόνο ακυρώσεις». Και προσθέτουν ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Ακόμα και το 2012 που οι διαδηλώσεις και οι ταραχές ήταν καθημερινό φαινόμενο στο κέντρο, οι πληρότητες ήταν στο 65% με 70%…

    Τα  ξενοδοχεία βρίσκονται στην χειρότερη στιγμή από πλευράς ρευστότητας συμπληρώνουν. Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τις ανακαινίσεις των μονάδων τους. Και τώρα είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα συμβόλαια που έχουν κλείσει με τους tour operators, αν θα πληρωθούν τις προκαταβολές, τι θα γίνει με τις ακυρώσεις και τις επιστροφές χρημάτων στους πελάτες που θα ακυρώσουν τις κρατήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδόχος που πέρυσι τον Μάρτιο έκανε τζίρο 900.000 ευρώ, φέτος τον Μάρτιο περιμένει ότι ο τζίρος του  θα είναι μικρότερος των 150.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ