• Οικονομία

    Πάνω από 237 ευρώ οι δύο μαζεμένες δόσεις στην εφορία τον Αύγουστο – Προθεσμία ως τις 28/8

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    φορολογικές δηλώσεις


    Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις μένουν να υποβληθούν τις επόμενες 22 μέρες, καθώς στις 28/8 εκπνέει και η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.  Ο βαθμός δυσκολίας στο να επιτευχθεί ο στόχος των 6,45 εκατ. δηλώσεων που είχαν υποβληθεί πέρσι είναι μεγάλος αφού μεγάλο μέρος των φορολογούμενων βρίσκεται εκτός αστικών κέντρων λόγω των διακοπών του Αυγούστου.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο σπουδαιότερος λόγος, όπως μεταφέρουν στο mononews.gr. φοροτεχνικοί, είναι ότι πολλά από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επηρεαστεί από την κρίση που επέφερε ο κορoνοϊός, μπορεί και να μην υποβάλλουν καν δηλώσει. Κι αυτό, είτε γιατί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας είτε γιατί έχουν εποχικό επάγγελμα που συνδέεται με τον τουρισμό και μένουν εκτός, ή ακόμα ακόμα και γιατί σωρεύονται πολλές υποχρεώσεις και μάλιστα μαζεμένες, με την προσδοκία μιας νέας γενναίας ρύθμισης οφειλών.

    Ρύθμιση την οποία, με την συνέντευξή του στο mononews.gr, την προηγούμενη Παρασκευή 31/7, είχε αποκλείσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας όμως, ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη ρύθμιση οφειλών μόνο για χρέη που σωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία με δυνατότητα ρύθμισης έως 24 δόσεις και με επιτόκιο 2,4%, η νομοθετική ρύθμιση για το οποίο αναμένεται εντός των ημερών να έρθει στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Αυγούστου, που εκπνέει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δύο δόσεις μαζεμένες. Κι αυτό διότι εξαιτίας του κορονοϊού οι δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου που θα προκύψει ορίστηκαν σε οκτώ, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Άρα, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα πληρώσουν δύο δόσεις μαζεμένες. Αν δε δεν πλήρωσαν δόση από ρύθμιση οφειλής στην εφορία τον περασμένο Απρίλιο, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα πρέπει να προστεθεί στις υποχρεώσεις τους γι’ αυτό το μήνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν εκτός από τη δόση για τον φόρο εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ…

    Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι και χθες προκύπτει ότι 2,657 εκατ. φορολογούμενοι έχουν να πληρώσουν μέσο φόρο 948,4 ευρώ. Η μέση μηνιαία δόση ανέρχεται σε 118,5 ευρώ. Που σημαίνει ότι στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν 237,1 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ