• Οικονομία

    Pandora Papers: Λιανός, Ρέμος, Γιώτης και Ιωάννα Βαρδινογιάννη στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Pandora Papers: Λιανός, Ρέμος, Γιώτης και Ιωάννα Βαρδινογιάννη στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος

    Άγγελος Μιχαλόπουλος-Αντώνης Ρέμος-Ιωάννης Γιώτης-Ηλίας Λιανός


    Τρανταχτά ονόματα της ελληνικής showbiz και του επιχειρείν περιλαμβάνονται στη λίστα με τους Έλληνες των Pandora Papers.

    Τα ονόματα επιχειρηματιών, εφοπλιστών, χρηματιστών, τραγουδιστών και άλλων επαγγελματιών αναμένεται να βρεθούν σύντομα στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για την  Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει δώσει σαφείς εντολές για ενδελεχή έρευνα των προσώπων που εμφανίζονται στη λίστα των Pandora Papers, ενώ τους δικούς της ελέγχους έχουν ξεκινήσει και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών.

    Τα στοιχεία των Pandora Papers προέρχονται από δύο παρόχους υπεράκτιων υπηρεσιών: την Παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal) και την Fidelity Corporate Services , με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    Η έρευνα της Διεθνούς  Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων αποκάλυψε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες περισσότερων από 15.000 υπεράκτιων εταιρειών, ιδρυμάτων, καταπιστευμάτων και άλλων οντοτήτων.

    Οι διαδικασίες ελέγχου

    Εντολές έχουν λάβει ήδη δυο μονάδες της Αρχής, οι οποίες θα διερευνήσουν αν έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές οι εταιρείες που φαίνονται στα Pandora Papers. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως η κατοχή μιας εταιρείας σε φορολογικό παράδεισο δεν συνιστά αδίκημα ούτε ότι αυτομάτως συνεπάγεται ότι εμπίπτει ως παράβαση στη φορολογική νομοθεσία.

    Πάντως, η διαδικασία προβλέπει πως θα ελεγχθεί:

    • αν μέσω των offshore εταιρειών διαπράχθηκε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και
    • αν οι αναφερόμενοι στις λίστες έχουν δηλώσει στα Πόθεν Έσχες τους (όσοι είναι υπόχρεοι) ή στις φορολογικές τους δηλώσεις των ίδιων ή των εταιρειών τους.

    Με βάση τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αναμένεται η απόφαση των εισαγγελικών λειτουργών για το ποιες υποθέσεις θα προτεραιοποιηθούν, δηλαδή ότι χρήζουν περαιτέρω ελέγχου και ποιες μένουν στο… συρτάρι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό.

    Τα «ηχηρά» ονόματα

    Στη λίστα που αποκάλυψε πρόσφατα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) περιλαμβάνονται μια σειρά από «ηχηρά» ονόματα, αλλά και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε κορυφαίους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι όμως, προτιμούν να κινούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Συνολικά, περιλαμβάνει 239 ονόματα και 78 διευθύνσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Angelos Michalopoulos: Ο Έλληνας χρηματιστής της Wall Street που κατάφερε να γραφτεί το όνομά του σε σελίδες μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού, ως το «φαινόμενο» broker. Λέγεται μάλιστα, ότι είχε επινοήσει τον δικό του αλγόριθμο και εκμεταλλευόμενος τη διαφορά ώρας στις χρηματαγορές, κατόρθωσε να βγάλει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις επενδύσεις του σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

    Μάλιστα, από ένα ταξίδι μαζί με τη σύζυγό του στην Ίο, «θαμπώθηκε» από την ομορφιά του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτό.

    Μεταξύ των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στην Ίο, βρίσκονται το πολυτελές ξενοδοχείο «Agalia Luxury Suites» κοντά στην παραλία Τζαμαρία, που αποτελείται από 14 σουίτες, δυο beach bar στην παραλία Κουμπάρα, ένα μπαρ στη Χώρα του νησιού, ενώ έχει επενδύσει σε και… king size ξαπλώστρες στην παραλία Μυλοπότας.

    Φυσικά, οι επενδύσεις του δεν σταματούν εκεί, αφού οι ντόπιοι κάνουν λόγο ότι έχει αγοράσει σχεδόν το… 25% του νησιού! Στα Pandora Papers εμφανίζεται με δυο εταιρείες, τη Basilica Group Limited και τη PRENTI HOLDINGS INC.

    Michalis Hadjiyiannis: Ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, σύμφωνα με τα Pandora Papers είναι κάτοχος της TALANTO CAPITAL MARKETS, με έδρα στις Βρετανικής Παρθένες Νήσους.

    Konstantinos Piladakis: Ο επιχειρηματίας Kώστας Πηλαδάκης, πρώην ιδιοκτήτης εισηγμένων επιχειρήσεων (Vivere), των καζίνων Ρίου και Ξάνθης και της ΠΑΕ Λάρισα. Εμφανίζεται στα Pandora Papers μέσω της NOVELL HOLDINGS LIMITED με έδρα της Παρθένες Νήσους.

    Antonios Paschalidis: Ο Αντώνης Πασχαλίδης ή όπως είναι γνωστός, Αντώνης Ρέμος, εμφανίζεται ως κάτοχος της Novell Holing Limited, μαζί με τον επιχειρηματία και φίλο του Κώστα Πηλαδάκη.

    Georgios Demathas: Ένα από τα ονόματα της ελληνικής λίστας που προκαλούν αίσθηση – αν και άγνωστος στην Ελλάδα- είναι αυτό του Γιώργου Δημαθά (Georgios Demathas), που εμφανίζεται 44 φορές, ως κάτοχος offshore εταιρειών και λογαριασμών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    Πρόκειται για 46χρονο απόφοιτο του Hamilton College της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Columbia, επικεφαλής της εταιρείας Stroigasitera Inc, που χρηματοδοτεί και υλοποιεί έργα υποδομών για εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται στην κεντρική Ασία (Τουρκμενιστάν, Καζακστάν κλπ), σε στενή συνεργασία με τη ρωσική Lukoil. Σύμφωνα με τα Pandora Papers είναι κάτοικος Λονδίνου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμένει στη Μόσχα.

    Το ύψος της περιουσίας του παραμένει άγνωστο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στις Παρθένες Νήσους εμφανίζονται ότι είτε έχουν κλείσει είτε ότι έχουν απενεργοποιηθεί, ενώ από τις 44 εταιρείες μόνο οι 19 φαίνονται ως ενεργές.

    Georgios Kantas: Ο 57χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Καντάς εμφανίζεται στη λίστα 27 φορές. Πρόκειται για τον βασικό μέτοχο -με ποσοστό 75%- της εταιρείας Berkeley Energy Servises, ενώ ζει στο Μόντε Κάρλο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα εμφανίζονται ότι έχουν απενεργοποιηθεί. Μόνο οι 7 παρουσιάζονται ως ενεργές.

    Ilias Lianos: Ο Νεοσμυρνιώτης επιχειρηματίας που ξεκίνησε από την ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, βρέθηκε στην ηγεσία της κατασκευαστικής εταιρείας “Αρχιρόδον”. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που «ανδρώθηκε» επιχειρηματικά, κυρίως τη δεκαετία του ’90, ενώ στο  παρελθόν ήταν συνιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Proton Bank, η οποία κατέρρευσε όταν περιήλθε στον Λ. Λαυρεντιάδη.

    Ioannis Chr. Yoitis και Ioannis Ath. Yiotis: Μέτοχοι της γνωστής βιομηχανίας παιδικών τροφών, που κατέχουν σε αυτήν τη θέση του προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τα Pandora Papers, η διεύθυνση με την οποία συνδέουν το όνομα Ιωάννης Γιώτης του Αθανάσιου, είναι ίδια με αυτή που έχει δηλώσει ο επιχειρηματίας και στα έγγραφα του ΓΕΜΗ.

    Ioanna Vardinoyannis: Κόρη του Νίκου Βαρδινογιάννη. Εμφανίζεται στα Pandora Papers μέσω της εταιρείας Radner Finance Limited.

    Ευριπιδης Δοντάς, μεγαλομέτοχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε στον κλάδο της ενέργειας. Δραστηριοποιείται στην επιχειρηματική κοινότητα συμμετέχοντας ενεργά σε συνδέσμους και επιμελητήρια.

    Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert, που δραστηριοποιείται στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Φέτος έκανε αίσθηση στην εγχώρια αγορά με την εξαγορά της αγγλικής Axelos έναντι του τεράστιου για τα ελληνικά δεδομένα ποσού των 450 εκατ. ευρώ.

    Η Μυρτώ Καροτσιέρη, πρώην μέτοχος της άλλοτε κραταιάς εμπορικής επιχείρησης Ridenco που αντιπροσώπευε μερικά από τα πιο γνωστά διεθνή brands ένδυσης στη χώρα μας, όπως η Timberland και η Nautica. Θύμα της οικονομικής κρίσης του 2008, η εταιρεία, που ήταν εισηγμένη και στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατέρρευσε και τέθηκε σε εκκαθάριση, με τεράστιες ζημιές και υποχρεώσεις.

    Η επιχειρηματική οικογένεια Σαλτιέλ από τη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται με 4 εγγραφές στα ονόματα Τόνι, Σολίτα, Ρόζι και Νίκο, συμμετέχοντας στην Flegra Investments.

    Εφοπλιστές

    Στα Pandora papers  βρίσκονται επίσης τα ονόματα των :

    Φλώρα Κατσαούνη, γόνο της ισχυρής εφοπλιστικής οικογενείας Κουμάνταρου, και σύζυγος του επιχειρηματία Γιάννη Κατσαούνη.

    -Παρασκευά Δράγνη και ο Γιάννη Δράγνη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα, της ναυτιλιακής Goldenport και της Golden Yachts. Η οικογένεια έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς διαθέτει στόλο με φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Παράλληλα, μέσω της Golden Yachts, ναυπηγεί στην Ελλάδα και διαχειρίζεται mega yachts.

    Kωνσταντίνου Μαρτίνου

     

    Διαβάστε επίσης

    Pandora Papers: Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα με τις “κρυμμένες” περιουσίες

    Pandora Papers: 283 Έλληνες στη λίστα με τις offshore

    Pandora Papers: Στη φόρα οι υπόγειες διαδρομές του χρήματος για δεκάδες πανίσχυρους του πλανήτη



    ΣΧΟΛΙΑ