• Οικονομία

    Pandora Papers: 283 Έλληνες στη λίστα με τις offshore

    • NewsRoom
    Pandora Papers: 283 Έλληνες στη λίστα με τις offshore


    Εκατοντάδες Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των ονομάτων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Pandora Papers,  η οποία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Οι αποκαλύψεις αφορούν ισχυρές προσωπικότητες της πολιτικής, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού και του life style.

    Ανάμεσα στα ονόματα που υπάρχουν είναι αυτά των Πεπ Γκουαρδιόλα, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, Κάρλο Αντσελότι, Άνχελ Ντι Μαρία και Χαβιέρ Μασεράνο.

    Ο Γκουαρδιόλα για παράδειγμα φέρεται να απέκρυψε το ποσό των 500 χιλ. ευρώ σε offshore εταιρεία στην Ανδόρρα, ενώ είχε και μόλις 10% φορολόγηση στα χρήματά του.

    Σύμφωνα, πάντως, μεταξύ των πρώτων στοιχείων που ήρθαν στη δημοσιότητα, στη λίστα με τα ονόματα των Pandora Papers που χρησιμοποιούν τις offshore εταιρείες για να μην  φορολογηθούν για τον πλούτο τους, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολιτικός, πρώην ή νυν.

    Για τον λόγο αυτό,  στον χάρτη που δείχνει τη διασπορά των ονομάτων των πολιτικών με offshore ανά χώρα, η Ελλάδα έχει χρωματιστεί λευκή.

    Στην Κύπρο, εμφανίζεται το όνομα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη,  καθώς η νομική εταιρεία η οποία ίδρυσε φέρεται να παρουσιάζει «εικονικούς» ιδιοκτήτες, προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες.

    Οι περισσότεροι πολιτικοί της λίστας εντοπίζονται στην Ουκρανία (38), ενώ ακολουθούν πολιτικοί από τη Ρωσία (18), την Κολομβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (από 11), τη Νιγηρία (10), τη Βραζιλία και την Ανγκόλα (από 9) και τη Βενεζουέλα (8).

    Pandora Papers: 283 Έλληνες στη λίστα με τις offshore

    Οι 283 Έλληνες της λίστας των Pandora Papers

    Ο συνολικός αριθμός των εμπλεκόμενων φτάνει κοντά στους 27.000 δικαιούχους offhsore εταιρειών, μεταξύ των οποίων και οι 283 Έλληνες.

    Οι περισσότεροι φέρεται να είναι επιχειρηματίες, ενώ στα ονόματα συγκαταλλέγονται και δικηγόροι, που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών ώστε να μην γίνει γνωστό το όνομα των πραγματικών ιδιοκτητών.

    Στη λίστα εμφανίζονται διάφορες εταιρείες από τις Σευχέλλες και τον Παναμά ή στις Παρθένες Νήσους, αλλά και μια κυπριακή, η «Δημήτριος Δημητριάδης».

    Περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία τους αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο.

    Pandora Papers: 283 Έλληνες στη λίστα με τις offshore

    Για την έρευνα, τo δημοσιογραφικό δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists εξέτασε 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα τα προηγούμενα δύο χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Pandora Papers: Στη φόρα οι υπόγειες διαδρομές του χρήματος για δεκάδες πανίσχυρους του πλανήτη

    Pandora Papers: Η απάντηση της Λευκωσίας – «Ουδέν μεμπτόν» για Αναστασιάδη



    ΣΧΟΛΙΑ