• Οικονομία

    Πακέτο… παρατάσεων πριν το τέλος του έτους

    Πακέτο… παρατάσεων πριν το τέλος του έτους

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Συναγερμό έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο ο τεράστιος όγκος των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι να αλλάξει ο χρόνος, αλλά και με την αυγή του νέου έτους.

    Στον φάκελο «υποχρεώσεις» υπάρχει μια τεράστια λίστα με φόρους και διαδικασίες που θα πρέπει να υλοποιήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως είναι η καταβολή των μηνιαίων δόσεων σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ (έως και τον Φεβρουάριο), η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (έως το τέλος του μήνα), η επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών μέχρι και τις μεταβιβάσεις ακινήτων που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

    Μοντέλο «ΕΝΦΙΑ» στις επιστρεπτέες

    Χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν λάβει τουλάχιστον έναν από τους επτά κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών αναμένουν… στο ακουστικό τους για την ανάρτηση των επιστρεπτέων ποσών στην ΑΑΔΕ.

    Η διαδικασία έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης πληρωμής της πρώτης δόσης, ακολουθώντας το «μοντέλο» του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή η δόση του Ιανουαρίου να μπορεί να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό το σενάριο έρχεται να «κουμπώσει» και στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου, να δώσει το δικαίωμα εφάπαξ πληρωμής των επιστρεπτέων ποσών με έκπτωση 15% έως το τέλος Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 που προβλέπει το πλαίσιο.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το σενάριο «πατά» πάνω στη σκέψη ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές αφορούν κυρίως εμπόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αναμένουν τον τζίρο των Χριστουγέννων για να αποκτήσουν μια σχετική ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ στα μέσα Ιανουάριου ξεκινούν και οι εκπτώσεις.

    Μεταβιβάσεις ακινήτων

    Στο τραπέζι βρίσκεται και μια ακόμα παράταση, που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. 23 μέρες πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσουν κάποια μεταβίβαση. Μάλιστα, στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί συνωστισμός από ενδιαφερόμενους, που τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες.

    Υπενθυμίζεται πως σε όσες περιοχές αυξάνονται στις αρχές του έτους οι αντικειμενικές αξίες, οι μεταβιβάσεις γίνονται ακριβότερες. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας πραγματικός… πανικός.

    Η λύση φαίνεται πως θα δοθεί μέσω της δυνατότητας να κατατίθεται η δήλωση μεταβίβασης στην εφορία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και εντός του ερχόμενου έτους να συντάσσεται το συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, όμως ο υπολογισμός να γίνεται με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες τιμές που θα εφαρμοστούν στις αρχές του έτους. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι να μην είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

    Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει ζητήσει την παράταση στην ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου και στη λειτουργία της πλατφόρμας για την καταχώρηση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους.

    Διαβάστε επίσης

    Ecofin: Σε αυτά τα προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ – Ποια θα έχουν απαλλαγή

    Eurostat: Στην Ελλάδα το «αργυρό» μετάλλιο της ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Πρόεδρος της 9ης Συνόδου του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ



    ΣΧΟΛΙΑ