• Οικονομία

    Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τα fake news για τo AI απειλούν την παγκόσμια οικονομία

    • NewsRoom

    Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός


    Οι ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που αφορούν την ξαφνική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, απειλούν να “διαβρώσουν” τη δημοκρατία και να πολώσουν την κοινωνία, ενώ αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    Η τελευταία Έκθεση Global Risks Report 2024, δημοσιεύθηκε ενόψει της ετήσιας συγκέντρωσης των CEOs και των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός και βασίζεται σε έρευνα σχεδόν 1.500 ειδικών, ηγετών του κλάδου και υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

    H Έκθεση επισημαίνει ότι η παραπληροφόρηση θα αποτελέσει τη σοβαρότερη απειλή για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ υπογραμμίζει ότι η καλπάζουσα και ανεξέλεγκτη πρόοδος της τεχνολογίας, δημιουργεί νέα προβλήματα ή επιδεινώνει τα υπάρχοντα.

    Οι συντάκτες της Έκθεσης ανησυχούν ότι η έκρηξη στα chatbot τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, σηματοδοτεί τη δημιουργία εξελιγμένου συνθετικού περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες ανθρώπων και δεν θα περιορίζεται πλέον σε άτομα με εξειδικευμένες δεξιότητες.

    Το “φλέγον” θέμα στην ατζέντα του Νταβός

    Η τεχνητή νοημοσύνη λοιπόν θα είναι το πιο φλέγον θέμα στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας στις συναντήσεις του Νταβός, στις οποίες αναμένεται να παρευρεθούν οι κορυφαίοι των τεχνολογικών εταιρειών, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella και στελέχη της βιομηχανίας AI, όπως ο επικεφαλής επιστήμονας AI της Meta, Yann LeCun.

    Η παραπληροφόρηση που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως κίνδυνος, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ινδονησία, η Ινδία, το Μεξικό και το Πακιστάν, πρόκειται να κατευθυνθούν προς τις κάλπες το επόμενο έτος, τονίζεται στην Έκθεση.

    “Οι κοινωνίες θα μπορούσαν να πολωθούν περισσότερο” καθώς οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επαληθεύσουν τα γεγονότα, επισημαίνει η Carolina Klint, ηγέτης διαχείρισης κινδύνου στη Marsh, της οποίας η μητρική εταιρεία Marsh McLennan συνέγραψε την έκθεση με τη Zurich Insurance Group.

    “Τα fake news εγείρουν επίσης ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα των εκλεγμένων κυβερνήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορούσαν να ‘διαβρωθούν’ και αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε σε περαιτέρω κοινωνική πόλωση”, συμπληρώνει.

    Σημαντική απειλή η κλιματική αλλαγή

    Όπως υποστηρίζει, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει μια σειρά από άλλους κινδύνους.

    Μπορεί να ενδυναμώσει “κακόβουλους παράγοντες”, καθιστώντας ευκολότερες τις κυβερνοεπιθέσεις, όπως με την αυτοματοποίηση προσπαθειών phishing ή τη δημιουργία προηγμένου κακόβουλου λογισμικού.

    Επιπλέον, η δεύτερη παγκόσμια απειλή και λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με την Έκθεση, είναι η κλιματική αλλαγή.

    Στην Έκθεσή του για τους παγκόσμιους κινδύνους, ο Οργανισμός αναφέρει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών κινδύνων, τονίζοντας ότι  αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές στο μέλλον.

    Μακροπρόθεσμα — που ορίζεται ως 10 χρόνια — τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιεγράφηκαν ως η “Νο. 1” απειλή, ακολουθούμενα από άλλους τέσσερις περιβαλλοντικούς κινδύνους:  κρίσιμες αλλαγές στα επίγεια συστήματα. απώλεια βιοποικιλότητας, κατάρρευση του οικοσυστήματος και ελλείψεις φυσικών πόρων.

    Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

    Οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν περισσότερο στη Έκθεση για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν, κατά σειρά: παραπληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, πόλωση της κοινωνίας, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις.

    Επίσης στο top 10 ήταν η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.

    Την ίδια στιγμή, σε μια ξεχωριστή έκθεση παγκόσμιων κινδύνων για το 2024 που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο Όμιλος Eurasia χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο ρίσκο του έτους, με την «ακυβέρνητη τεχνητή νοημοσύνη» να κατατάσσεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων πέντε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Παγκόσμια Τράπεζα: Η χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 ετών για την παγκόσμια οικονομία

    Softone: Εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό της Twinsoft

    Hewlett Packard: Έκλεισε το mega deal $14 δισ. για την εξαγορά της Juniper



    ΣΧΟΛΙΑ