• Οικονομία

    Π. Ρουμελιώτης: Μπορούν να γίνουν πολλά για το χρέος

    • NewsRoom
    Ρουμελιώτης

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank


    Την αισιοδοξία του για μετάβαση «της ελληνικής οικονομίας στη φάση της οικονομικής ομαλότητας» εκφράζει ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

    «Οι εξελίξεις την τελευταία διετία δείχνουν σαφέστατα μια βελτίωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που με κάνει αισιόδοξο ότι βρισκόμαστε στη φάση μετάβασης στην οικονομική ομαλότητα», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα σταδιακά αλλά σταθερά επανακάμπτει στις διεθνείς αγορές και μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές.

    «Η συνεχής αποκλιμάκωση των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει οριστικά ξεφύγει από τους κινδύνους που αντιμετώπιζε το 2010», τονίζει.

    Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, επισημαίνει ότι μπορούν να γίνουν πολλά και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιμήκυνση λήξεων των δανείων του ESM και των διακρατικών δανείων μέχρι το 2040 ή και περισσότερο, στη δυνατότητα εξαγοράς από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ που καταβάλλονται υψηλότερα επιτόκια, στη συνέχιση από την ΕΚΤ της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και στη μετατροπή ενός ποσοστού χρέους προς τον ESM σε χρέος σταθερού επιτοκίου, ώστε η Ελλάδα να μην απειλείται μελλοντικά από ραγδαία αύξηση επιτοκίων δανεισμού.

    Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ρουμελιώτης εκτιμά ότι όσο βελτιώνεται περαιτέρω το κλίμα για την ελληνική οικονομία, τόσο ευκολότερα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ώστε καλύπτοντας τις ανάγκες τους και να χρηματοδοτούν με την σειρά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Attica Bank

    Αναφερόμενος στην Attica Bank, o κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι οι βασικές προκλήσεις για το νέο έτους εστιάζονται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα επιτευχθεί και με νέα τιτλοποίηση δανείων, στην ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για κάλυψη νέων προβλέψεων λόγω υιοθέτησης νέων λογιστικών προτύπων και αποπληρωμής προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, καθώς και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις εξωστρεφείς και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Attica Bank: Υψηλό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ΑΜΚ – Τι αναμένουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κούρεμα» έως 90% σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσφέρει η Eurobank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κούρεμα 90% προτείνει και η Alpha Bank σε 156.000 δανειολήπτες

     



    ΣΧΟΛΙΑ