• Οικονομία

    Ουκρανία: Κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις στην ενέργεια – Μεγάλη πτώση στο ΧΑ

    • NewsRoom
    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία στενών συνεργατών του, αλλά και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς, για τις επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας.

    Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

    Sell off βυθίζει τα Χρηματιστήρια

    Oι εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας οδηγούν σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε απώλειες πάνω από 3% πτώση, με τον γενικό δείκτη να σταματάει, προς το παρόν, στις 940 μονάδες, ακολουθώντας την πορεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πλην Λονδίνου που σημειώνει πτώση 1,8%.

    Η αιτία του διεθνούς sell off θα πρέπει να αναζητηθεί στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Εντός 48 ωρών προβλέπεται εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, τη στιγμή που 130 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες γυαλίζουν τις κάννες των όπλων τους προκαλώντας «εγκεφαλικά» στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους λοιπούς συμμάχους του ΝΑΤΟ.

    Τέλος πάντων, από τη σημερινή πτωτική κίνηση προκύπτει ότι το τίμημα προεξοφλούν τα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι στα οικονομικά αντίποινα της Δύσης προς της Ρωσία, αν ο Πούτιν δώσει το πράσινο φως μιας εισβολής των στρατευμάτων τους στην Ουκρανία, θα είναι η ανταπάντηση της Μόσχας με κόψιμο της παροχής φυσικού αερίου προς την Δ. Ευρώπη, απογειώνοντας τον πληθωρισμό και τις τιμές. Αυτό, λίγες μέρες πριν η Fed πατήσει τη δική της σκανδάλη, τερματίζοντας την περίοδο του φθηνού χρήματος.

    Eκτίναξη άνω του 10% στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10% μετά την δήλωση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.

    Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου σε μια εβδομάδα. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποβάθμισε τις εντάσεις το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε «κομβική αλλαγή».

    Μια κλιμάκωση στο ουκρανικό ζήτημα κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου — και να αυξήσει το φάσμα των μπλακ άουτ.

    Η Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τις τιμές να είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή του χρόνου.

    Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους ηγέτες της ΕΕ

    Νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την Ουκρανία.

    Η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, υπογραμμίστηκε στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

    Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

    ΥΠΕΞ: Σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία

    Την ίδια ώρα σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω υπουργείων.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκη Κεραμέως: Έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ