• Ενέργεια

    Eκτίναξη άνω του 10% στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου


    Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10% μετά την δήλωση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.

    Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου σε μια εβδομάδα. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποβάθμισε τις εντάσεις το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε «κομβική αλλαγή».

    Μια κλιμάκωση στο ουκρανικό ζήτημα κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου — και να αυξήσει το φάσμα των μπλακ άουτ.

    Η Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τις τιμές να είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή του χρόνου.

    Nord Stream 2
    αγωγός Nord Stream 2

    «Στο επίκεντρο βρίσκεται η πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας», δήλωσε ο Jason Bordoff, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλά πριν από αυτό, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».

    Οι τιμές αναφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ την μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 11% στα 177 ευρώ την μεγαβατώρα.

    Η τιμή του brent ενισχύονταν μέχρι και 1,8%, στα 96,16 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την εκτίναξη του κατά 4,7% την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο 1,4% στα 115,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

    Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε μια ωριαία συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο, η οποία έδειξε ελάχιστη πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ταχεία και αποφασιστική δράση εάν η Ρωσία εισβάλει. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υποβάθμισε τις ανησυχίες, λέγοντας ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

    Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη μια ενεργειακή κρίση, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου από το καλοκαίρι. Παράλληλα, ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής μείωσε τον στόχο για την πυρηνική παραγωγή του για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Η Electricite de France (EDF) ανακοίνωσε ότι η πυρηνική της παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

    Αύξηση του πληθωρισμού

    Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ενίσχυσαν τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, πυροδοτώντας κρίση του κόστους ζωής που ώθησε αρκετές κυβερνήσεις να παρέμβουν για να μετριάσουν το πλήγμα των καταναλωτών από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και θα ξεπεράσει το 7% όταν αρθεί το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο.

    «Αντιμετωπίζουμε μια κρίση κόστους ζωής και η ενέργεια είναι μια μεγάλη πτυχή της», δήλωσε ο Τζον Σίνχα, ακτιβιστής της Εκστρατείας κατά της Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο. «Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο φαγητό και τη θέρμανση και η φτώχεια των καυσίμων είναι ένα σημαντικό ζήτημα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: H κούρσα ανόδου συνεχίζεται με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Πιο κοντά στα 100 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ