• Οικονομία

    Ολόκληρο το σχέδιο για πληρωμή φόρων… κάθε μήνα του χρόνου

    «Πονοκέφαλος» για τα νέα μέτρα στήριξης τα κριτήρια και οι… ΚΑΔ – Πώς θα μοιραστεί το αποθεματικό COVID του 1 δις ευρώ

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Τους τρόπους να εξαλειφθεί το «φαινόμενο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προωθώντας ένα σχέδιο με το οποίο οι «βαριοί» φόροι της χρονιάς να αποπληρώνονται σε πολλές δόσεις και να μην συσσωρεύονται στο β’ εξάμηνο κάθε έτους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φετινές πληρωμές, που λόγω της πανδημίας και των καθυστερήσεων που έφερε σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, οδήγησε στην ταυτόχρονη καταβολή έως και τριών δόσεων μέσα σε ένα μήνα για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, παράλληλα με τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις των φορολογούμενων, όπως οι δόσεις για ρυθμίσεις οφειλών ή για δάνεια.

    «ΕΝΦΙΑ από το Μάρτιο»

    Οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2022, κάτι που έχει «αποκαλύψει» η Κομισιόν από τις αρχές του έτους και επαναλαμβάνει στη χθεσινή έκθεση για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

    «Οι Αρχές εργάζονται ακόμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικά ουδέτερης μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. Έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έρχεται μπροστά η εκκαθάριση του φόρου για το 2022, με τις πρώτες δόσεις να ξεκινάνε το Μάρτιο», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Αυτό σημαίνει πως το τελικό σχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ θα έχει ανακοινωθεί έως τον Ιανουάριο του 2022 (αντί για τον τρέχοντα μήνα), προκειμένου τα εκκαθαριστικά να αναρτηθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η σκέψη για καταβολή του φόρου έως και το Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή σε 10 μηνιαίες δόσεις.

    Ωστόσο, λόγω της έκτακτης κατάστασης, με το νέο κύμα της πανδημίας και το μπαράζ των ανατιμήσεων που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των δόσεων μπορεί να επεκταθεί έως και το Φεβρουάριο του 2023, προκειμένου η πληρωμή του φόρου της μεθεπόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει και πάλι από το Μάρτιο.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελικός σχεδιασμός αναφέρει πως ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται τα επόμενα χρόνια (και για όσο παραμείνει ως φόρος) από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα τα ποσά να «σπάνε», βοηθώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην καταβολή τους.

    Νωρίτερα και ο φόρος εισοδήματος

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σχεδιασμός για το φόρο εισοδήματος, με το Υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος του Taxis νωρίτερα φέτος, ίσως και από τον Απρίλιο ή ακόμα και το Μάρτιο, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί μετά το Πάσχα.

    Το ίδιο σενάριο, αναφέρει πως και σε αυτό το φόρο θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής σε πολλές δόσεις, έως και το Φεβρουάριο του 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ