• Οικονομία

    Μειωμένος κατά 70 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ στον νέο προϋπολογισμό

    Πακέτο… παρατάσεων πριν το τέλος του έτους

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Μπορεί το τελικό σχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ να έχει «σκαλώσει» στους υπολογισμούς για την αναπροσαρμογή μιας σειράς δεικτών που επιτάσσει η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, στο νέο προϋπολογισμό προβλέπεται ήδη μια πρώτη μείωση κατά 70 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, προβλέπεται η είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το 2022, σχεδόν 2,503 δισ. ευρώ, όταν για φέτος τα βεβαιωμένα έσοδα ανέρχονται στα 2,57 δισ. ευρώ.

    Όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, πρόκειται για ένα μόνιμο «κέρδος» που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, το οποίο όμως δεν προσμετράται στην αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, με το αποτέλεσμα της άσκησης για τη δημιουργία του νέου ΕΝΦΙΑ που είναι σε εξέλιξη, να παραμένει ακόμα «γρίφος» για το οικονομικό επιτελείο.

    Πάντως, στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι από του χρόνου οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν χαμηλότερο φόρο ακινήτων, ωστόσο θα υπάρξουν και ορισμένοι που θα καταβάλουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, κυρίως όσοι διαθέτουν ακίνητα στις 3.500 περιοχές της χώρας που εντάσσονται επίσημα από την 1η Ιανουαρίου, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

    Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν πως η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ θα καθυστερήσει ακόμα 2-3 μήνες, προκειμένου να ανακοινωθεί το πολύ έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς το 2022 ο φόρος των ακινήτων θα καταβληθεί (όπως όλα δείχνουν) από το Μάρτιο έως και το Δεκέμβριο του 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Προϋπολογισμός: Σωρευτική ανάπτυξη 11,7% τη διετία 2021- 2022 – Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και οι 7 προτεραιότητες

    Το δυσμενές σενάριο στον προϋπολογισμό του 2022 – Τι μπορεί να επιβαρύνει το ΑΕΠ με 850 εκατ. ευρώ

    Προϋπολογισμός: Στο 6,9% αναθεωρείται η ανάπτυξη για το 2021 – Φόροι πάνω από 50 δισ. το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ