• Οικονομία

    Τα 5+1 SOS της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – Τι συμβαίνει με Grand Resort Lagonissi και επικουρικές συντάξεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κομισιόν: Ανησυχητικό κοκτέιλ το υψηλό χρέος,

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Παρά την πρόβλεψη για «εκρηκτική» ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν χτυπά το «καμπανάκι» για μια σειρά από αβεβαιότητες που μπορούν να πλήξουν τη χώρα, ενώ ορισμένες εξ αυτών εγκυμονούν ακόμα και σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕ για τις φθινοπωρινές προβλέψεις, για παράδειγμα, η πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού κόστους.

    Η υπόθεση ΕΤΑΔ – Grand Resort Lagonissi

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, μια υπόθεση που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία είναι οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

    Πρόκειται για τη «διαμάχη» της ΕΤΑΔ με τον όμιλο Μαντωνανάκη για την υπόθεση του ξενοδοχείου “Grand Resort Lagonissi“, το οποίο νοικιάζει από το 1999. Ο όμιλος έχει κερδίσει μέχρι σήμερα 18 διαιτητικές αποφάσεις, διεκδικώντας από το δημόσιο το ποσό που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

    Επικουρικές συντάξεις

    Για μια ακόμα φορά, η Κομισιόν χτυπά το «καμπανάκι» για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους.

    Περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν νέα αναδρομικά που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά στο Δημόσιο. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται και νέα απόφαση, αυτή τη φορά για τις περικοπές των δώρων επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τις περικοπές των επικουρικών την περίοδο των Μνημονίων.

    Φορέας ακινήτων

    Όπως τονίζει η Κομισιόν, περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες.

    Ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων που θα πρέπει να συσταθεί για το νέο πτωχευτικό νόμο θα τεθεί σε λειτουργία το Πάσχα του 2022, στον οποίο θα περνούν τα ακίνητα όσων δανειοληπτών πτωχεύουν, έχοντας το δικαίωμα να παραμένουν στα σπίτια τους πληρώνοντας ένα μηνιαίο ενοίκιο για διάστημα 12 ετών, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να το επαναγοράσουν.

    Πανδημία και τουρισμός

    Οι προβλέψεις της Επιτροπής εξακολουθούν να υπόκειται σε κινδύνους, ιδίως σε σχέση με την αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στον τουριστικό τομέα, ή τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό μέτρων έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

    Αυτό αφορά επίσης τον ρυθμό με τον οποίο καταργούνται σταδιακά τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Τέλος, οι εξωτερικοί γεωπολιτικοί παράγοντες παραμένουν, επίσης, πηγή αβεβαιότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Εκρηκτική ανάπτυξη 7,1% το 2021 – Εκτιμήσεις «φωτιά» για το φετινό έλλειμμα

    Σταϊκούρας: Ισχυρή και διατηρήσιμη η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    Γεωργιάδης για τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ: Το 2022 θα πάμε ακόμη καλύτερα



    ΣΧΟΛΙΑ