• Οικονομία

    Όλι Ρεν: Είναι η ώρα της δράσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Όλι Ρεν

    Όλι Ρεν


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει δυναμικά για να περιορίσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει τις προσδοκίες για τη μελλοντική αύξηση των τιμών, καθώς το αδύναμο ευρώ επιδεινώνει την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν.

    Είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν με μια “συνεπή και ομαλή” ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Ρεν, ο οποίος ηγείται της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, στην τηλεόραση του Bloomberg κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole. Τα σχόλιά του ακολουθούν τις παρατηρήσεις της Ίζαμπελ Σνάμπελ και του Γάλλου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, οι οποίοι τόνισαν αμφότεροι την ανάγκη για μια αποφασιστική αντίδραση στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και πέραν αυτής.

    “Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης στην Ευρώπη γι’ αυτό είναι ώρα για δράση”, δήλωσε. “Το επόμενο βήμα θα είναι μια σημαντική κίνηση τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα και τις προοπτικές του πληθωρισμού”.

    Με τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 10% -η επικαιροποίηση αναμένεται την Τετάρτη- ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να συζητούν τα πλεονεκτήματα του να ακολουθήσουν το εγχειρίδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να αυξήσουν το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της μονάδας. Άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, έχοντας υπόψη τους τούς οικονομικούς αντίθετους ανέμους που φαίνεται ότι θα προκαλέσουν ύφεση.

    Οι επενδυτές στις αγορές χρήματος βλέπουν σήμερα σχεδόν 50% πιθανότητα η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να ξεπεράσει τη μισή μονάδα.

    “Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει τώρα το διπλό δίλημμα αφενός να διατηρήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό αγκυρωμένες και αφετέρου να αποφύγει ότι θα ωθήσουμε την οικονομία σε ύφεση”, δήλωσε ο Ρεν. “Έχουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη” και “είναι αρκετά πιθανό ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται. Επιβραδύνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε”.

    Η περιοχή πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια “παρατεταμένη αντιπαράθεση” με τη Ρωσία, οπότε οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων θα είναι ένα “μακροχρόνιο φαινόμενο”, πρόσθεσε. “Αυτό θα σημάνει σοβαρή μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών”. Υποδηλώνει επίσης ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες παγιώνονται.

    Διαβάστε επίσης

    Σνάμπελ: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει δυναμικά στην πληθωριστική ώθηση



    ΣΧΟΛΙΑ